Wykonanie
"Aby dojść do nieba, trzeba oderwać się od ziemi."św. Teresa od JezusaMiłością do przystawek zaraził mnie Tata. To On zawsze, przed każdym spotkaniem rodzinnym, przygotowuje wymyślne koreczki,
ogórki bądź
serki owinięte w plastry
szynki, zapełnia salaterki
cebulkami perłowymi,
grzybkami i marynowaną
papryką. Dzięki tym dodatkom wszystko smakuje jeszcze lepiej:) Dlatego też dziś proponuję Wam przystawkę, idealną do świątecznej
wędliny i sałatki.
W sosie zakochałam się po uszy: słodko - pikantny z wyczuwalnym aromatem
imbiru, z pewnością
wrócę do niego:) W lodówce możecie go trzymać do czterech dni. Inspiracja: "
Sałaty i sałatki - Encyklopedia Sztuki Kulinarnej", wyd. "Tenten".
Składniki:50 dag
pomidorków koktajlowych100 ml
oleju rzepakowegoOk. 5 łyżek
przecieru pomidorowego2 łyżki
mioduCebulaKawałek
imbiruPrzyprawy (łyżeczka
pieprzu, łyżeczka
tymianku, szczypta
soli)
Pomidorki lekko nacinamy i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na minutę, delikatnie obieramy ze skórki.
Cebulę i
imbir drobno kroimy.
Miód podgrzewamy na małym ogniu i dokładnie mieszamy go z
olejem,
przecierem pomidorowym,
przyprawami,
cebulą oraz
imbirem. Całość podgrzewamy ok 2-3 min, aż sos zgęstnieje.Zalewamy
pomidorki, a gdy sos ostygnie odkładamy je do lodówki na godzinę.Smacznego!