ßßß Cookit - przepis na Mintaj pływajacy w porach

Mintaj pływajacy w porach

nazwa

Wykonanie

1 kg fileta z mintaja
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
1 duży por lub 2 mniejsze
½ czerwonej papryki
15 dag sera żółtego
Sos:
3 jajka
200 ml śmietanki słodkiej 22%
sól morska do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
masło do posmarowania formy
natka pietruszki do posypania
Sposób wykonania:
Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony.
Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą.
Sos:
Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut.Ciepłe danie posypujemy natką i podajemy z ziemniakami.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/04/mintaj-pywajacy-w-porach.html