Wykonanie
Duszone
pory chodziły za mną od dawna i ich smak mnie nie rozczarował. W połączeniu z
rybą stanowią rewelacyjne danie, które na pewno jeszcze nie raz zawita na naszym
stole. :)

Składniki (porcja na 4 osoby):2 duże
pory3 spore filety z
mintaja1
cebula2 ząbki
czosnkugarść
natki pietruszki3 łyżki
masłasól morska,
pieprzjarzynka (zwracajcie uwagę na skład!)1 plaster
żółtego sera (opcjonalnie)Przygotowanie:
Rybę rozmrozić.
Pora umyć, usunąć ciemnozieloną część, pokroić na ok 8 kawałków (czyli w
sumie 16).
Cebulę pokroić w piórka, ząbek
czosnku przekroić na pół.Na patelni rozgrzać dwie łyżki
masła, wrzucić
cebulę,
czosnek i
pora.
Pora przesmażyć, aż się zarumieni z każdej strony, doprawić
solą i jarzynką.Dolać trochę
wody (1/4 szklanki), przykryć i dusić przez 10 minut.
Rybę pokroić na kilka kawałków (u mnie jedna na 3 części).Posiekany ząbek
czosnku rozetrzeć z łyżką
masła i posmarować tym
rybę ułożoną w naczyniu żaroodpornym, później doprawić ja
solą i
pieprzem.
Pora wraz z
cebulą ułożyć
między kawałkami
ryby. Całość zalać
wodą z duszenia warzyw.Na wierzchu posypać
pietruszką.Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut.Można po 10 minutach położyć na wierzch pokruszony plaster
sera. Nie jest to jednak konieczne i na pewno, kiedy następnym razem
będę robić to danie, to ten etap ominę, bo zdecydowanie smakuje rewelacyjnie i bez
sera. :)

