ßßß



Składniki:Ciasto:25 dag jogurtu naturalnego gęstego4 jajka30 dag mąki tortowej20 dag cukru16 g cukru z prawdziwą wanilią15 dag masła1 łyżka soku z cytryny½ łyżeczki otartej skórki z cytryny80 g płatków z gorzkiej czekolady-może być starta czekolada1 łyżeczka proszku do pieczeniaSzczypta soliKrem:250 ml śmietany 30 %3 łyżki mascarpone2 łyżki cukru pudruPolewa jajeczna:50 ml likieru adwokat- Dalkowski50 ml wody1 łyżeczka cukru2 łyżeczki żelatynySposób wykonania:Ciasto:Masło rozpuścić, ostudzić do temp pokojowej, wymieszać z jogurtem, jajka zmiksować na kogel mogel z cukrem, dodać masę jogurtową z masłem, skórkę otartą z cytryny oraz sok, wymieszać.W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, połączyć składniki suche z mokrymi, dodać płatki czekolady i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia.Formę na muf finki wyłożyć papierowymi papilotkami, wyłożyć masę do ¾ objętości foremek.Piec 25 -30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół lub do tzw suchego patyczka.Krem:Śmietanę umieścić w misie miksera z mascarpone oraz cukrem pudrem, miksować do uzyskania kremowej gładkiej masy.Polewa jajeczna:Wodę z cukrem zagotować w garnuszku, lekko przestudzić tak aby była ciepła, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, wtedy wlewamy likier jajeczny, lekko podgrzewamy ale nie gotujemy! Aby się ładnie połączyły składniki, studzimy .Zimne babeczki dekorujemy kremem, polewamy polewą czekamy aż stężeje. Możemy posypać płatkami czekolady.Słodkich wypieków.