Wykonanie
Co
mogę o nich powiedzieć ? W mega
słonecznym kolorze, pachnące świeżością tak jak wiosna!Aksamitnie wilgotne, na
jogurcie naturalnym, o lekko
cytrynowym posmaku z dodatkiem
płatków z
gorzkiej czekolady, proste w wykonaniu, smaku dopełnia krem z
bitej śmietany i
mascarpone, wiem, wiem kaloryczna rozpusta !!! polewa jajeczna to kropka nad „i” smakują pysznie!




Składniki:Ciasto:25 dag
jogurtu naturalnego gęstego4
jajka30 dag
mąki tortowej20 dag
cukru16 g
cukru z prawdziwą
wanilią15 dag
masła1 łyżka
soku z cytryny½ łyżeczki otartej
skórki z cytryny80 g
płatków z
gorzkiej czekolady-może być starta
czekolada1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSzczypta
soliKrem:250 ml
śmietany 30 %3 łyżki
mascarpone2 łyżki
cukru pudruPolewa jajeczna:50 ml
likieru adwokat- Dalkowski50 ml
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
żelatynySposób wykonania:Ciasto:
Masło rozpuścić, ostudzić do temp pokojowej, wymieszać z
jogurtem,
jajka zmiksować na kogel
mogel z
cukrem, dodać masę
jogurtową z
masłem, skórkę otartą z
cytryny oraz sok, wymieszać.W drugim naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz szczyptą
soli, połączyć składniki suche z mokrymi, dodać
płatki czekolady i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia.Formę na muf
finki wyłożyć papierowymi papilotkami, wyłożyć masę do ¾ objętości foremek.Piec 25 -30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół lub do tzw suchego patyczka.Krem:
Śmietanę umieścić w misie miksera z
mascarpone oraz
cukrem pudrem, miksować do uzyskania kremowej gładkiej masy.Polewa jajeczna:
Wodę z
cukrem zagotować w garnuszku, lekko przestudzić tak aby była ciepła, wsypać
żelatynę i mieszać aż się rozpuści, wtedy wlewamy
likier jajeczny, lekko podgrzewamy ale nie gotujemy! Aby się ładnie połączyły składniki, studzimy .Zimne babeczki dekorujemy kremem, polewamy polewą czekamy aż stężeje. Możemy posypać
płatkami czekolady.Słodkich wypieków.