ßßß
500 g. fasoli piękny Jaś300 g wędzonego podgardla lub boczku. (Koniecznie coś wędzonego. Poprawia smak i zapach)300 g. kiełbasy np: śląskiej, toruńskiej lub innej.1 duża cebula1 marchewkaPrzyprawy: lubczyk, majeranek, pieprz, ostra czerwona papryka, liść laurowy, ziele angielskie,nać pietruszki ( ja użyłam suszoną) 2 łyżki przecieru pomidorowego, .
Wykonanie:Poprzedniego dnia zalać zimną wodą fasolę w garnku i zostawić na całą noc.Następnego dnia przed gotowaniem należy odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać ponownie zimna wodą.Gotować pod przykryciem tak długo aż fasola będzie ugotowana na półmiękko.Wtedy dodać liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, pieprz, oraz w całości podgardle, (boczek czy inną wędzonkę).Kiedy fasola będzie miękka wyjąć podgardle.Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię.Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz posiekaną cebulę.Wszystko podsmażyć.Od czasu do czasu przemieszać.Pod koniec smażenia dodać łyżkę przecieru pomidorowego.Chwilkę potrzymać na ogniu.Zdjąć i całą zawartość patelni dołożyć fasolki.Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach i dorzucić do pozostałych składników.Gotować do miękkości wszystkich produktów.Kiedy będą już miękkie wszystkie składniki dołożyć łyżkę przecieru pomidorowego.Dosmaczyć solą, ostrą czerwoną papryką, i przyprawami.
Uwaga! Aby zagęścić fasolkę wystarczy jedną chochelkę fasolki odlać, zmiksować i wlać z powrotem do garnka.