Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Konserwa -
ryba w pomidorachKonserwa -
ryba w oleju »Pieczony ogon
bobraJest to stary przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie.Składniki:-
sól-
liść laurowy-
czosnek ząbki-
kolendra-
gorczyca-
rozmaryn-
jałowiec-
boczek wieprzowy-
czerwone winoOgon należy pozbawić naskórka. Kiedyś polewano go gorąca
woda i zdejmowano naskórek. Ja podgrzałem go nad ogniem i też fajnie można go odrywać.Po oczyszczeniu ogon nacinamy w poprzek w kilku miejscach co 2-3cm z obu stron.
Nacieramy go zmiażdżonym
ziłami. Ząbki
czosnku tniemy na pół i wciskamy w przekrojone miejsca. Zawijamy ogon folią spożywczą i odkładamy na 3-5 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki).
Rozgrzewamy patelnię, na której podsmażamy plastry
boczku. Następnie kładziemy na chwilę ogon i obsmażamy ze wszystkich stron.Tak przygotowany ogon układamy w rękawie do pieczenia na wcześniej podsmażonym
boczku. Kawałki
boczku można położyć też na ogon. Podlewamy czerwonym,
wytrawnym winem i wstawiamy piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 180 stopni 2-3h.Pod koniec rozcinamy folię i zapiekamy grillem.
Podajemy na i jemy gorąco z dodatkami warzywnymi. Smak …. każdy musi ocenić sam. Na pewno inny, niż wszelakich dostępnych
mięs. W przeszłości ogon
bobra uchodził za rarytas i był jadany nawet przez księży w okresie postu z uwagi na to, że pokryty jest „łuską”, a raczej skórą przypominająca łuskę.
Smacznego i darz bórP.S.
Bobra można pozyskać w drodze odstrzału redukcyjnego.poniedziałek, 29 lutego 2016, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyStynka w pomidorach - ...
Schab prasowanyOzór dzika wędzony
Kiełbaski castor fiberKonserwa - pasztet castor ...Wędzarnia BogdanaKonserwa -
ryba w olejuPieczony ogon
bobraKonserwa -
ryba w pomidorachPasztet
myśliwski - konserwa_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter