ßßß Cookit - przepis na Pieczony ogon bobra

Pieczony ogon bobra

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Konserwa - ryba w pomidorach
Konserwa - ryba w oleju »
Pieczony ogon bobra
Jest to stary przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki:
- sól
- liść laurowy
- czosnek ząbki
- kolendra
- gorczyca
- rozmaryn
- jałowiec
- boczek wieprzowy
- czerwone wino
Ogon należy pozbawić naskórka. Kiedyś polewano go gorąca woda i zdejmowano naskórek. Ja podgrzałem go nad ogniem i też fajnie można go odrywać.
Po oczyszczeniu ogon nacinamy w poprzek w kilku miejscach co 2-3cm z obu stron.
Nacieramy go zmiażdżonym ziłami. Ząbki czosnku tniemy na pół i wciskamy w przekrojone miejsca. Zawijamy ogon folią spożywczą i odkładamy na 3-5 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki).
Rozgrzewamy patelnię, na której podsmażamy plastry boczku. Następnie kładziemy na chwilę ogon i obsmażamy ze wszystkich stron.
Tak przygotowany ogon układamy w rękawie do pieczenia na wcześniej podsmażonym boczku. Kawałki boczku można położyć też na ogon. Podlewamy czerwonym, wytrawnym winem i wstawiamy piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 180 stopni 2-3h.
Pod koniec rozcinamy folię i zapiekamy grillem.
Podajemy na i jemy gorąco z dodatkami warzywnymi. Smak …. każdy musi ocenić sam. Na pewno inny, niż wszelakich dostępnych mięs. W przeszłości ogon bobra uchodził za rarytas i był jadany nawet przez księży w okresie postu z uwagi na to, że pokryty jest „łuską”, a raczej skórą przypominająca łuskę.
Smacznego i darz bór
P.S.
Bobra można pozyskać w drodze odstrzału redukcyjnego.
poniedziałek, 29 lutego 2016, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Stynka w pomidorach - ...
Schab prasowany
Ozór dzika wędzony
Kiełbaski castor fiber
Konserwa - pasztet castor ...
Wędzarnia Bogdana
Konserwa - ryba w oleju
Pieczony ogon bobra
Konserwa - ryba w pomidorach
Pasztet myśliwski - konserwa
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/02/Pieczony-ogon-bobra.html