ßßß
Składniki na ciasto ( w oparciu o ten przepis):1 szklanka mąki200 ml mleka2 jajka3 łyżeczki herbaty earl grey (drobno mielonej lub torebkowej)100 g masła200 g cukru3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na krem cytrynowy (z tego przepisu):½ szklanki mleka¼ szklanki wody2-3 łyżki mąki kukurydzianej5 łyżek cukrusok z 1 cytryny + skórka otarta z cytryny120 g masłaszczypta soliZaczynamy od przygotowania kremu. Do garnuszka wlewamy mleko, wodę i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Zgodnie z przepisem dodałam najpierw 2 łyżki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia mąki i zagotowujemy. Teraz dodajemy masło i cukier i mieszamy całość aż się rozpuści.Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy do sosu całą skórkę, a następnie wyciskamy sok. W tym momencie w moim przypadku, zupełnie nie wiem dlaczego, masło zaczęło się oddzielać od reszty sosu. Jakbym nie mieszała, już do końca część masła stanowiła oddzielny płyn w garnuszku. Dodałam szczyptę soli i jeszcze jedną sporą łyżkę mąki kukurydzianej, bo masa wydawała mi się zbyt rzadka. Ta ostatnia łyżka okazała się jednak niepotrzebna, bo sos po przestudzeniu okazał się porządnie zgęstnieć. Na tyle, by przestać być sosem, a stać się gęstą, kremową masą. Po wystudzeniu i wymieszaniu masło połączyło się bez problemu z resztą składników. Masę cytrynową chłodzimy w lodówce.Teraz pora na ciasto. W garnku zagotowujemy mleko z 3 łyżeczkami herbaty earl grey (jeśli używamy torebkowej, rozrywamy torebkę i proszek wsypujemy do mleka). Zestawiamy z ognia i odstawiamy do zupełnego wystudzenia.Miękkie masło ubijamy z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i po trochu mąki. Dodajemy też wystudzone mleko (razem z liśćmi herbaty) i całość miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 180ºC (górna i dolna grzałka, a w moim przypadku górna grzałka i wentylator).Okrągłą formę średnicy ok. 20cm wysmarowujemy masłem lub margaryną i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka – w moim przypadku ok. 50 minut.Na jeszcze ciepłe ciasto położyłam dość grubą warstwą krem cytrynowy, natomiast wyszedł mi on na tyle gęsty, że spokojnie mógł stanowić przełożenie do ciasta. Przyszło mi to do głowy już po fakcie, czyli po skonsumowaniu pierwszego kawałka. Można więc ciasto przygotować na dwa sposoby: wykonać nieco rzadszy krem i polać nim ciasto z wierzchu. Albo dodać do kremu więcej mąki kukurydzianej, ciasto po zupełnym wystudzeniu przekroić na dwie części i przełożyć kremem. Ciasto jest dość ciężkie, ale krem jest zwarty i na tyle gęsty, że nie powinno być żadnych obaw, że coś wypłynie nam bokiem.Smacznego!