ßßß Cookit - przepis na Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

nazwa

Wykonanie

Share the post "Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds"
Jakiś czas temu na warsztatach ze starodawnej kuchni polskiej, po raz pierwszy miałam okazję spróbować skorzonerę. Posmakowała mi, dlatego postanowiłam wprowadzić ją także do mojego menu. Kiedyś to warzywo było powszechne na polskich stołach, na szczęście po latach znowu wraca do łask. Idąc śladami warsztatów z kuchni staropolskiej, przewertowałam stare książki kucharskie mojej mamy i znalazłam w nich mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Szczególnie przypadł mi do gustu przepis na skorzonerę w migdałach zapieczoną w piekarniku, który znalazłam w książce „Warzywa w kuchni” autorstwa Państwa Dębskich, gdzie nazwano ją „skorzonera po rzymsku”. Polecam jako przekąskę, jak i jako dodatek do dania głównego!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
800 g skorzonery, umytej, obranej i pokrojonej na 8 cm kawałki
1 łyżeczka mąki
2-3 duże łyżki zmielonych na sypko migdałów
2 białka rozbełtane
olej do posmarowania blaszki
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu z białego wina
Przygotowanie:
Włóż skorzonerę do średniego rondelka, zalej wodą tak by była przykryta i wmieszaj mąkę, ocet, cukier i dopraw porządnie solą i pieprzem.
Doprowadź do wrzenia, gotuj bez przykrycia przez 40 minut lub do miękkości i odcedź.
Osusz skorzonerę papierowymi ręcznikami, obtocz w białkach, posyp migdałami i ułóż na natłuszczonej blaszce do pieczenia.
Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Wyjmij i podawaj.
Smacznego!
English version
Black salsify baked with almonds
(4 servings)
Ingredients:
800 of black salsify, washed, peeled and cut into 8 cm pieces
1 teaspoon flour
2-3 large tablespoons of ground almonds
2 egg whites lightly beaten
oil
salt pepper
1 teaspoon sugar
1 tablespoon of white wine vinegar
Preparation:
Place black salisfy into medium saucepan, cover with water and stir in the flour, vinegar, sugar and season with salt and pepper.
Bring to a boil, simmer uncovered for 40 minutes and drain.
Pat dry with paper towels, dredge in egg whites, sprinkle with almonds and place on a greased baking tray.
Place into preheated to 200 ° C oven and bake for 10 minutes. Remove and serve.
Enjoy!
Share the post "Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds"
Źródło:http://karmelowy.pl/skorzonera-zapiekana-w-migdalach-black-salsify-baked-with-almonds