Wykonanie
Share the post "
Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds"Jakiś czas temu na warsztatach ze starodawnej kuchni polskiej, po raz pierwszy miałam okazję spróbować
skorzonerę. Posmakowała mi, dlatego postanowiłam wprowadzić ją także do mojego menu. Kiedyś to warzywo było powszechne na
polskich stołach, na szczęście po latach znowu wraca do łask. Idąc śladami warsztatów z kuchni staropolskiej, przewertowałam stare książki kucharskie mojej mamy i znalazłam w nich mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Szczególnie przypadł mi do gustu przepis na
skorzonerę w migdałach zapieczoną w piekarniku, który znalazłam w książce „Warzywa w kuchni” autorstwa Państwa Dębskich, gdzie nazwano ją „skorzonera po rzymsku”. Polecam jako przekąskę, jak i jako dodatek do dania głównego!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:800 g
skorzonery, umytej, obranej i pokrojonej na 8 cm kawałki1 łyżeczka
mąki2-3 duże łyżki zmielonych na sypko
migdałów2
białka rozbełtane
olej do posmarowania blaszki
sól,
pieprz1 łyżeczka
cukru1 łyżka
octu z
białego winaPrzygotowanie:Włóż
skorzonerę do średniego rondelka, zalej
wodą tak by była przykryta i wmieszaj
mąkę,
ocet,
cukier i dopraw porządnie
solą i
pieprzem.Doprowadź do wrzenia, gotuj bez przykrycia przez 40 minut lub do miękkości i odcedź.Osusz
skorzonerę papierowymi ręcznikami, obtocz w białkach, posyp
migdałami i ułóż na natłuszczonej blaszce do pieczenia.Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Wyjmij i podawaj.Smacznego!
English versionBlack salsify baked with almonds(4 servings)Ingredients:800 of black salsify, washed, peeled and cut into 8 cm pieces1 teaspoon
flour2-3 large tablespoons of ground almonds2 egg whites lightly beatenoilsalt pepper1 teaspoon sugar1 tablespoon of white
wine vinegarPreparation:Place black salisfy into medium saucepan, cover with water and stir in the
flour, vinegar, sugar and season with salt and pepper.Bring to a boil, simmer uncovered for 40 minutes and drain.Pat dry with paper towels, dredge in egg whites, sprinkle with almonds and place on a greased baking
tray.Place into preheated to 200 ° C oven and bake for 10 minutes. Remove and
serve.Enjoy!
Share the post "
Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds"