ßßß
(4 porcje)Składniki:800 g skorzonery, umytej, obranej i pokrojonej na 8 cm kawałki1 łyżeczka mąki2-3 duże łyżki zmielonych na sypko migdałów2 białka rozbełtaneolej do posmarowania blaszkisól, pieprz1 łyżeczka cukru1 łyżka octu z białego winaPrzygotowanie:Włóż skorzonerę do średniego rondelka, zalej wodą tak by była przykryta i wmieszaj mąkę, ocet, cukier i dopraw porządnie solą i pieprzem.Doprowadź do wrzenia, gotuj bez przykrycia przez 40 minut lub do miękkości i odcedź.Osusz skorzonerę papierowymi ręcznikami, obtocz w białkach, posyp migdałami i ułóż na natłuszczonej blaszce do pieczenia.Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Wyjmij i podawaj.Smacznego!
English versionBlack salsify baked with almonds(4 servings)Ingredients:800 of black salsify, washed, peeled and cut into 8 cm pieces1 teaspoon flour2-3 large tablespoons of ground almonds2 egg whites lightly beatenoilsalt pepper1 teaspoon sugar1 tablespoon of white wine vinegarPreparation:Place black salisfy into medium saucepan, cover with water and stir in the flour, vinegar, sugar and season with salt and pepper.Bring to a boil, simmer uncovered for 40 minutes and drain.Pat dry with paper towels, dredge in egg whites, sprinkle with almonds and place on a greased baking tray.Place into preheated to 200 ° C oven and bake for 10 minutes. Remove and serve.Enjoy!
Share the post "Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds"


