ßßß Cookit - przepis na Schab kanapkowy

Schab kanapkowy

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Taki schab jest delikatny, lekkostrawny i łatwo go przygotować. Nie rozpada się, można go kroić w cienkie plasterki. Przepisem na gotowaną wędlinę zainspirowała mnie moja ciocia z Gdańska.
Składniki:
2-3 litry wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu
100 g soli morskiej
1 łyżka cukru
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżka suszonego majeranku
1 kg surowego schabu środkowego
Sposób przygotowania:
W dużym garnku przygotować zalewę. Zagotować wodę z wszystkimi przyprawami, wyłączyć i zostawić do wystygnięcia.
Gdy zalewa będzie już zimna, włożyć do niej oczyszczony z błon schab (ja dodałam jeszcze więcej majeranku).
Wszystko zagotować, wyłączyć i zostawić na 24 godziny.
Po tym czasie znów schab z zalewą zagotować.
Wyłączyć i zostawić na kolejne 24 godziny.
Schab wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wędlina już jest gotowa. Schab kroić ostrym nożem w cienkie plastry. Przechowywać w lodówce, w zamykanym pojemniku (żeby schab nie wysechł). Schab kanapkowy podawać na zimno.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/12/schab-kanapkowy