Wykonanie
Poziom trudnościTaki
schab jest delikatny, lekkostrawny i łatwo go przygotować. Nie rozpada się, można go kroić w cienkie plasterki. Przepisem na gotowaną
wędlinę zainspirowała mnie moja ciocia z Gdańska.Składniki:2-3 litry
wody2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu100 g
soli morskiej1 łyżka
cukru4 duże ząbki
czosnku1 łyżeczka świeżo mielonego
czarnego pieprzu3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka nasion
kolendry1 łyżka suszonego
majeranku1 kg surowego
schabu środkowegoSposób przygotowania:W dużym garnku przygotować zalewę. Zagotować
wodę z wszystkimi
przyprawami, wyłączyć i zostawić do wystygnięcia.
Gdy zalewa będzie już zimna, włożyć do niej oczyszczony z błon
schab (ja dodałam jeszcze więcej
majeranku).
Wszystko zagotować, wyłączyć i zostawić na 24 godziny.
Po tym czasie znów
schab z zalewą zagotować.
Wyłączyć i zostawić na kolejne 24 godziny.
Schab wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wędlina już jest gotowa.
Schab kroić
ostrym nożem w cienkie plastry. Przechowywać w lodówce, w zamykanym pojemniku (żeby
schab nie wysechł).
Schab kanapkowy podawać na zimno.
Smacznego!