Wykonanie
Kolejny przepis, który dostałam dawno temu od koleżanki.
Paprykę przygotowaną w ten sposób można trzymać naprawdę bardzo długo.
Składniki na zalewę:5 szkl.
wody1 szkl.
octu 10%4 łyżki
cukru2 łyżki
soliziele angielskieliście lauroweczosnekoliwaczerwona papryka (niestety nie mam w przepisie podanej ilości
papryki - trzeba wziąć "na oko")
Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikuZalewę zagotować i napełnić słoik z
paprykąJeśli robimy
paprykę w dużym słoiku (1 litrowym) - dodajemy 1 łyżkę stołową
oliwy. Jeśli słoik jest mały - to jedną łyżeczkę
oliwyZakręcić słoik i przez moment zagotowaćWyjąć i odstawić do góry dnem. Po ok. 20-25 minutach postawić dnem do dołuTak przygotowaną
paprykę dodaję do drugiego dania, można również położyć na kanapki albo podać na małym półmisku jako dodatek.
Smacznego :)