Wykonanie
Pierwszy raz
jadłam zapiekankę z dodatkiem
serka wiejskiego i przyznaję,że jest to świetny dodatek do tego typu dań. Zapiekanka bardzo mile nas zaskoczyła smakiem. Posty i szybki obiad dla zapracowanych. Przepis z thepioneerwoman.com .

Składniki :ok 500 g
mięsa mielonego1 puszka ( 400 g )
pomidorów1/2 łyżeczki
soli230 g
makaronu ( u mnie penne ale wybierzcie taki jaki lubicie )1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 12% lub 18 %1 i 1/4 szklanki
serka wiejskiego1/2 szklanki
cebulki dymki lub
szczypiorku ( dałam znacznie więcej ok szklanki )1 szklanka startego
ostrego cheddara ( mój okazał się nie ostry choć kolor przemawiał za tym, że własnie taki jest mimo to świetnie tu pasował nada się również red leicester )
Mięso podsmażamy aż straci swoją surowość. Zlewamy nadmiar tłuszczu i dodajemy
pomidory,
sól i
pieprz. Dusimy na niewielkim ogniu do momentu przygotowania reszty składników.
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowani aż będzie al`dente.Osobno w misce wymieszać
serek wiejski i
śmietanę. Doprawiamy
pieprzem i mieszamy z
makaronem. Następnie dodajemy
dymkę, znowu mieszamy. Odstawiamy.W naczyniu żaroodpornym układamy : Połowę
makaronu z
serem, na to połowę porcji
mięsa a na
mięso starty
cheddar. Następnie znowu wykładamy pozostały
makaron,
mięso i
ser.Zapiekamy w piekarniku w temp. 175ºC przez 20 minut.Smacznego :)