ßßß
Niedawno robiłam deser banoffe ..postanowiłam zrobić ciasto..Takie ciasto z powodzeniem można podać na święta czy imprezę..zamiast formy fi 24 można zrobić fi 20 i wówczas bedzie wyższy ..
Składniki tortownica fi 24 cmspód:220 g herbatników lub markiz z kremem ..100 g rozpuszczonego masłaciasto:3 banany (nie za miękkie)sok z połowy cytryny200 g gorzkiej czekolady500 g masy kajmakowej300 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone1 fix2 łyżki cukru pudrugorzkie kakao do oprószeniaWykonanieHerbatniki lub ciastka miksujemy (razem z kremem) lub dokładnie kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy.Wykładamy ciastkami dno i ewentualnie boki foremki ( do wysokości około 2 cm).Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gorącą dodajemy do masy kajmakowej .Miksujemy do połączenia składników.Banany kroimy w plastry, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy (dzięki temu banany nie będą ciemnieć).układamy na ciastkach ..Na to rozsmarowujemy masę kajmankową z czekoladą..Śmietanę kremówkę ubijamy z fixem , w trakcie dodaj cukier puder.Gdy śmietana będzie już gęsta, dodajemy po łyżce serka mascarpone i razem miksujemy ale tylko do połączenia składników.Ubitą śmietaną nakładamy na masę kajmankową ..wyrównujemy i posypujemy gorzkim kakao..Schładzamy w lodówce przez około 1-2 godziny.
Powiązany przepis:lin smażony marynowanysurówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret z syropem klonowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyciasto marchwiowe z krememsałatka chrzanowapstrąg smażony marynowanyAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIDESERYKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z ryżem, kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy