Wykonanie
Sezon na świeże warzywa, prosto z ogrodu zbliża się dużymi krokami. A wraz z sezonem nadejdzie czas na totalne szaleństwo w kuchni. Na nowo odkrywać będziemy smak poszczególnych
warzyw i owoców. Dlatego…W trakcie tego oczekiwania prezentujemy przepis uwielbiany przez dzieci i dorosłych w naszej rodzinie-
cukinię nadziewaną
kaszą jaglaną ( która ostatnimi czasy stała się królową wsród
kasz) oraz
kozim serem. Smakuje wysmienicie.
Zrobcie i skosztujcie sami:)
Składniki:2
cukinieczerwona papryka1
pomidor3/4 szklanki suchej
kaszy jaglanejoliwa z oliweksól,
pieprzpęczek
natki pietruszkiopakowanie
twardego sera koziegosuszony
tymianek i
oreganoPrzygotowanie:
Kaszę wypłucz na sitku pod ciepłą bieżącą
wodą. Zagotuj
wodę w proporcji 2:1, czyli 1,5 szklanki
wody i wrzuć do nie
kaszę. Gotuj ją około 15- 20 minut do momentu, aż wchłonie
wodę. Ja zawsze kosztuję
kaszę czy jest już gotowa, jeżeli tak przykryj garnek i odstaw.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wytnij środek, tak aby powstały łódeczki. Delikatnie posmaruj środek
oliwą.
Pomidora sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę. Na pateli rozgrzej łyżkę do dwóch
oliwy, wrzuć
pomidory oraz dorbno posiekany miąższ
cukini. Smaż kilka minut i dodaj pokrojoną na drobno
paprykę trzymając całość jeszcze przez kilka minut. Warzywa wymieszaj z
kaszą, dopraw
solą,
pieprzem i
ziołami wedle własnego smaku. Do całości dodaj posiekaną
natkę i
kozi ser starty na grubej tarce. Cały farsz dokładnie wymieszaj.Wypełnij nim przygotowane wcześniej łódeczki, ułóż na blaszce, przykryj folią aluminiową i piecz około 20- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 º C.P.S. Farszu wychodzi bardzo dużo. Można nim wypełnić np.
paprykę.