ßßß
Składniki:2 cukinieczerwona papryka1 pomidor3/4 szklanki suchej kaszy jaglanejoliwa z oliweksól, pieprzpęczek natki pietruszkiopakowanie twardego sera koziegosuszony tymianek i oreganoPrzygotowanie:Kaszę wypłucz na sitku pod ciepłą bieżącą wodą. Zagotuj wodę w proporcji 2:1, czyli 1,5 szklanki wody i wrzuć do nie kaszę. Gotuj ją około 15- 20 minut do momentu, aż wchłonie wodę. Ja zawsze kosztuję kaszę czy jest już gotowa, jeżeli tak przykryj garnek i odstaw.Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wytnij środek, tak aby powstały łódeczki. Delikatnie posmaruj środek oliwą. Pomidora sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę. Na pateli rozgrzej łyżkę do dwóch oliwy, wrzuć pomidory oraz dorbno posiekany miąższ cukini. Smaż kilka minut i dodaj pokrojoną na drobno paprykę trzymając całość jeszcze przez kilka minut. Warzywa wymieszaj z kaszą, dopraw solą, pieprzem i ziołami wedle własnego smaku. Do całości dodaj posiekaną natkę i kozi ser starty na grubej tarce. Cały farsz dokładnie wymieszaj.Wypełnij nim przygotowane wcześniej łódeczki, ułóż na blaszce, przykryj folią aluminiową i piecz około 20- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 º C.P.S. Farszu wychodzi bardzo dużo. Można nim wypełnić np. paprykę.