ßßß
Składniki na 3 słoiki 0,9l:1 kg pomidorów polnych1,5 kg młodej cukinii3 duże cebule1 l wody3 łyżki cukru1/2 szklanki octu 10%łyżka solinasiona koprugłówka czosnku1. Cukinie umyć i pokroić w krążki o grubości ok. 0,5 cm. Zblanszować w gorącej wodzie.2. Cebulę pokroić w krążki i również obgotować.3. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w plastry ok. 0,5 cm.4. Czosnek obrać i każdy ząbek pokroić na kilka części.5. Wyparzyć słoiki i zakrętki.6. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z cukrem i solą, na końcu dodać ocet.7. Na dno słoików wsypać po 1/2 łyżeczki nasion kopru i kilka kawałków czosnku.8. Układać warstwami cukinię, cebulę i pomidory.9. Napełnić słoiki gorącą zalewą, zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut.