ßßß
Składniki na około 4 szt- 0 , 5 l słoiki :zalewa :1 l wody0,5 l octu 10 %2 szklanki cukru4 czubate łyżki musztardy francuskiej1 czubata łyżka musztardy miodowej1 łyżka soliwsad :2 średnie cukinie4 ząbki czosnku – bardzo duże4 baldachy kopru z nasionami i łodygą1/2 łyżki soli
Cukinie obieramy i kroimy w pas,y lub jeśli wolimy inaczej , to wg.własnej inwencji 😉 Posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki ,żeby zmiękła i puściła sok . W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z octem , do gorącej wsypujemy cukier i sól i jeszcze chwilkę gotujemy -około 1 minuty , mieszając co jakiś czas . Odstawiamy do wystygnięcia, jak już będzie chłodna , dodajemy obie musztardy i mieszamy . Cukinię odlewamy z zebranej wody i układamy w słoikach razem z pociętym czosnkiem i koprem ( jeden pokrojony ząbek i jeden baldach z łodygą na słoik ) . Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy . Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy około 15 minut w gotującej się wodzie , wyjmujemy , ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do wystudzenia . Gotowe , im dłużej stoi , tym smaczniejsza 😉