ßßß
Sałatka zrobiona z myślą o dodatkach do zimowych obiadów. Jest łagodna z lekko paprykowym posmakiem.(wszystkie składniki w ilości według uznania i preferencji smakowych)1 kg papryki1 kg cebuli3 cukinie1 kg ogórkówSkładniki układać warstwowo w słoiku:1 - kilka kawałków pokrojonej papryki wrzucić na dno słoika2 - 2 pół-plastry cebuli3 - cukinia młoda w pół-plastrach (starsza, z ziarnami - obrana i pokrojona w kostkę)4 - kilka plastrów ogórkaJeśli to duży słoik, układać od nowa: papryka, itd. (można też szybciej: wszystkie warzywa wymieszać razem i napełniać nimi słoiki).Dodatkowo do każdego słoika dodać :koper, ząbek czosnku i ziarna gorczycyZalewa:5 l. wody3 szkl. octu4 płaskie łyżki soli1 kg cukru (można trochę mniej)Zalewę zagotować i zalać słoiki. Słoiki wstawić do wrzątku i gotować na małym ogniu 5 minut aby się zawekowały.