Wykonanie
Ziemniaki można przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Postanowiłam wypróbować coś nowego. Tym razem padło na
ziemniaki zapiekane á la savoyarde. Jest to tradycyjny przepis francuski. Takie
ziemniaki mogą stanowić oddzielne danie lub być dodatkiem do różnych
mięs.
Przepis pochodzi z książeczki Encyklopedia kulinarna. Część 5. Kuchnia francuska II, s 28.Składniki na 4 porcje:3/4 kg średniej wielkości
ziemniaków250 ml gęstej
śmietany (u mnie 30%)szklanka
mleka100 g tartego ementaleraząbek
czosnku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
pieprzułyżeczka
soliłyżka
oleju rzepakowego1.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Posypujemy
solą i odstawiamy na 10 minut, aby zmiękły.2. W dużym rondlu mieszamy
śmietanę z
mlekiem,
pieprzem i gałką, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.3. Naczynie do zapiekania nacieramy
olejem i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę.4.
Ziemniaki odsączamy z
wody, przekładamy do rondla z
mlekiem, zagotowujemy i przelewamy razem z płynem do naczynia do zapiekania. W przepisie jest napisane, aby warstwa
ziemniaków nie była grubsza niż 3 cm, ja zastosowałam się do tej rady i użyłam naczynia do zapiekania o dużej powierzchni, zawsze można upiec
ziemniaki w dwóch brytfannach.5.
Ziemniaki posypujemy tartym
serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 °C na ok. 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien być ładnie zrumieniony i większość płynu powinna odparować. Można użyć trybu „termoobieg” pod koniec pieczenia.To drugi przepis w ramach mojej akcji Warzywa psiankowate. Jutro planuję wielkie grillowanie z psiankowatymi, więc szykujcie się na przepisy na grilla.