Wykonanie
Gdy wczoraj zobaczyłam na ryneczku, jak niskie są teraz ceny
rabarbaru, od razu postanowiłam wykombinować z nim coś nowego i na większa skalę. Kupiłam więc 1,5 kg łodyg. Po odrzuceniu górnych części łodyg z liścmi i kilku przerośniętych otrzymałam nieco ponad kg tej rośliny. A akurat tyle było potrzebne do przygotowania chutneya z
rabarbaru, na który przepis znalazłam w książeczce Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady, s. 189.

Składniki:ok. 1 kg
rabarbaru0,5 kg
cukru1/3 szklanki
wody2 łyżki
octu z
czerwonego wina (może być inny)2 duże
cebuleszklanka
rodzynekłyżeczka
cynamonułyżeczka
imbiru4
ziela angielskie (w przepisie 1/2 łyżeczki mielonego)
Rabarbar opłukać, odciąć listki, pokroić na ok. 1 cm kawałki.
Cebulę drobno posiekać. Przygotować pozostałe składniki.

Wszystkie składniki przełożyć do dużego i szerokiego garnka i gotować na słabym ogniu 30 minut.Zawekować, tzn. dopiero co ugotowany chutney przelać do słoików, od razu zamknąć i postawić słoiki na desce do góry dnem i poczekać jak chutney ostygnie lub można zapasteryzować.

Znakomicie nada się jako dodatek do
mięs pieczonych czy grillowanych.