ßßß Cookit - przepis na chutney z rabarbaru

chutney z rabarbaru

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam rabarbar, jest tak krótko, że nie można się nim w pełni nacieszyć.
W tym roku więc postanowiłam chociaż jakąś jego formę zachować na dłużej.
I tak oto powstał chutney z rabarbaru.
Składniki:
1 kg rabarbaru
40 dag posiekanej czerwonej cebuli
80 dag cukru
100 ml octu balsamicznego lub winnego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
duża garść rodzynek
Rabarbar obieramy kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy resztę składników i gotujemy na wolnym ogniu około godzinki aż zgęstnieje.
Ma tendencję do przypalania się.
Ciepły nakładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do wystygnięcia.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2010/06/chutney-z-rabarbaru.html