Wykonanie
Czas mija tak szybko, że właściwie nie sposób stęsknić się za
rabarbarem, bo znowu pojawia się na straganach. Mimo to warto skorzystać z dopiero co rozpoczętego sezonu. Oczywiście nie tylko ciasta są dobrym pomysłem - ja zdecydowałam się na chutney. W tej postaci
rabarbar sprawdza się świetnie. Dodałam do niego kandyzowany
imbir i
chili, dzięki
czemu stał się pikantny. Idealnie nadaje się do wszelkich
serów i
wędlin. Polecam!- 550g
rabarbaru pokrojonego w kostkę- 100g
imbiru kandyzowanego- 100g
rodzynek (większe przekrojone na pół)- 1 łyżeczka
chili w płatkach- 150g
cukru (lub do smaku)- 1 duża
cebula, posiekana- 3 łyżki
octu jabłkowego1) Wszystkie składniki umieścić w garnku.2) Gotować 25-30 minut, często mieszając i dodając w razie potrzeby trochę
wody.3) Przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować, ja zrobiłam to w piekarniku.