ßßß
Składniki na 10 muffinek:250 g mąki pszennej75 g cukru trzcinowego brązowego drobnego40 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)skórka starta z 1 pomarańczy100 ml mleka1 jajko75 g masła10 kostek gorzkiej czekolady1. Masło roztopić w rondelku, odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć skórkę z jednej wyszorowanej pomarańczy. Wycisnąć sok z pomarańczy (1-2 zależnie od rozmiaru).2. Wymieszać w misce suche składniki: mąkę, cukier, zmielone migdały, sodę i proszek do pieczenia.3. Do suchych składników dodać mokre: sok z pomarańczy, mleko, jajko oraz ostudzone masło o skórkę pomarańczową. Wymieszać łyżką – ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję.4. Nakładać po dwie łyżki ciasto do papilotek w formie do muffinek. Do każdej babeczki wcisnąć po kostce czekolady (tak aby nie był widoczny).5. Piec 20 minut w temperaturze 180 ºC na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół. Studzić na kratce.Muffinki dodaję do akcji: