Wykonanie
Już mam na koncie kilka domowych wędlinek: roladę z brzuszka z
pieczarkami,
kurczaka z
rodzynkami czy roladę z brzuszka z
morelami . Robiłam też pasztet z
indyka z podgrzybkami czy klops z
jajkiem.Po ugotowaniu czerwonej siekanej pozostały mi ugotowane
śliwki suszone. Pobiegłam do sklepu i kupiłam
filet z kurczaka z zamiarem nadziania go
śliwkami. Wyszło całkiem smacznie, choć wygląd samej rolady nie jest zachwycający z uwagi na kolor
śliwek…

Składniki:1
filet z kurczaka100 g
śliwek suszonych
pieprz,
kurkumaolejFilet myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek. Wycinamy środkową (wewnętrzną) mniejszą część, abyśmy
mieli więcej miejsca na farsz.
Mięso rozbijamy i smarujemy dwiema łyżkami
oleju wraz z łyżeczką
kurkumy, aby pozostało soczyste. Na środku układamy podgotowane wcześniej
śliwki i zawijamy. Obwiązujemy sznurkiem masarskim lub spinamy tak jak ja zwykłą białą nitką i wykałaczkami. Przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy na brzegach. Robimy kilka dziurek u góry, aby nasz „cukiereczek” nie eksplodował 😉 Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180° C. Następnie chłodzimy i przekładamy do lodówki na około 10 godzin. Dopiero mocno schłodzoną
wędlinę pozbawiamy sznurka i możemy spokojnie kroić nie bojąc się, że się pokruszy. Solimy dopiero na talerzu albo najlepiej w ogóle

Przepis dodaję do akcji
Wędliny domowe autorstwa laurajest.