ßßß Cookit - przepis na Sałatka szpinakowa z pieczarkami, białą rzodkwią i kozim serem

Sałatka szpinakowa z pieczarkami, białą rzodkwią i kozim serem

nazwa

Wykonanie

Świeży, młody szpinak to jest to. Pomidory wprawdzie jeszcze nie sezonowe, ale tęskno mi już do warzyw w dużo większej ilości niż to było zimą. Biała rzodkiew z odrobiną polskiej rzodkiewki doda nieco pikanterii i chrupkości. W tej sałatce nie ma świeżej cebuli ani pora, ale mielony czosnek w dressingu bardzo dobrze zaostrza smak. Sałatka jest znakomita do obiadu, ale też na lunch i samodzielne danie kolacyjne. Syci, ale nie obciąża i dostarcza witamin, które przydadzą się nam w procesie przygotowań do lata, poprawy naszej witalności i odzyskiwania energii po sennej zimie.
Składniki (4 porcje)
250 g szpinaku baby
500 g pieczarek
3 duże pomidory lub 8 małych
1 średnia biała rzodkiew
kilka rzodkiewek (wykorzystałam zapas lodówkowy – nie są konieczne)
150-200 g sera koziego (użyłam roladki)
2 łyżeczki masła klarowanego
sól
2 łyżki sezamu
Dressing
3 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
sól, pieprz
1 łyżka mielonego czosnku
Przygotowanie
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wsypać pieczarki. Posolić i dusić we własnym soku, aż będą rumiane. Przestudzić. Warzywa umyć. Szpinak włożyć do dużej miski i dodać pieczarki. Pomidory, rzodkiew i rzodkiewkę pokroić w półplasterki, ser pokruszyć lub pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać ze szpinakiem. Składniki dressingu połączyć ze sobą w miseczce i dodać do sałatki. Przed podaniem posypać sezamem.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/04/saatka-szpinakowa-z-pieczarkami-biaa.html