ßßß

A w mojej kuchni dzisiaj pieczona ryba z pysznym sosem! I to nie byle jakim sosem bo wg przepisu Oliviera. Zaczytuję się w moich nowych książkach kulinarnych w których znalazłam dużo przepisów do wypróbowania i poznania ich smaku mmmmmJa kocham jeść i przygotowywać dania z ryb. Jak mam do wyboru rybę czy mięso zawsze wybiorę rybę. W moim domu bardzo dużo, właściwie głównie, na obiady czy obiadokolację jada się potrawy z ryb lub z ich udziałem w roli głównej.Ten sos podany na gorąco świetnie komponuje się z rybą. Po za tym jest cudownie pachnący, aromatyczny i cudownie gęsty. Pyszny bardzo!składniki na sos:4 ząbki czosnku25 sztuk kolorowych pomidorków koktajlowycholiwaspora szczypta suszonego oregano2 łyżki odcedzonych kaparków (ze słoika, w zalewie)sól i świeżo mielony pieprzkawałek masłaocet balsamicznyprzygotowanie:obrałam ząbki czosnku i pokroiłam w cieniutkie plasterki. pomidorki umyłam i przekroiłam na pół. na patelnię (średni ogień) wlałam oliwę, dodałam czosnek, oregano i kaparki. po chwili, gdy czosnek był delikatnie złocisty wrzuciłam na patelnię pomidorki. posoliłam, popieprzyłam i delikatnie wymieszałam. dodałam masło i wlałam sporo (u mnie dwie duże łyżki drewniane, więc większe od zwykłej łyżki) octu balsamicznego. sos bulgotał 2-3 minutki, pomidorki zmiękły, a sos zgęstniał.Wcześniej przygotowaną rybę (u mnie dorsz) doprawioną wg własnego gustu (u mnie sól, pieprz, rozmaryn, oliwa z oliwek) pieczemy ok. 25 minut (180 stopni C) w naczyniu żaroodpornym.