ßßß Cookit - przepis na Wariacja na temat kimchi czyli kiszona kapusta pekińska z warzywami

Wariacja na temat kimchi czyli kiszona kapusta pekińska z warzywami

nazwa

Wykonanie

Kimchi to kiszona kapusta pekińska z warzywami, sosem sojowym lub rybnym i chili. Istnieje kilkaset przepisów na przygotowanie tego dania. Jest to najpopularniejszy koreański dodatek do dań gorących i zimnych, w dodatku bogaty w witaminy i korzystny dla naszego trawienia oraz wspomagający odporność. Poniższy przepis jest moją interpretacją kimchi, po prostu w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Z ukochaną rzepą daikon, marchewką, polskimi jabłkami – pikantne, kwaśne, słone i pyszne.
Składniki
1 duża kapusta pekińska
3 duże marchewki
1 duża rzepa daikon
2 jabłka
pęczek szczypiorku
1,5 - 2 łyżki soli mosrkiej lub himalajskiej
Pasta do kimchi z chili
4 szalotki
3 ząbki czosnku
4 cm kawałek imbiru
1 łyżka chili w płatkach
1 łyżeczka chili w płatkach (dla wielbicieli ostrości 1,5 łyżeczki)
1 łyżka słodkiej papryki
3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć. Kapustę pekińską cienko poszatkować i włożyć do dużej miski. Posolić, przykryć talerzykiem i obciążyć (najlepiej wyszorowanym kamieniem) na kilka godzin (4-5 h), aby kapusta uwolniła płyn. Wówczas odcedzić nadmiar wody.
Pokroić obraną rzepę daikon w słupki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki lub plastry i dodać do kapusty. Szczypiorek drobno posiekać i wymieszać z warzywami.
Pasta z chili
Szalotki i czosnek obrać i posiekać. Włożyć do blendera z pozostałymi składnikami na pastę do kimchi i zmiksować. Tak przygotowaną pastę wymieszać z warzywami w misce. Najlepiej zrobić to ręką w rękawiczce, żeby nie narazić dłoni na mikro skaleczenia i pieczenie od soli i chili. Przełożyć do słoja lub naczynia kamionkowego i zostawić w temperaturze pokojowej przykryte gazą na 2-3 dni, aby warzywa sfermentowały. Następnie przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce. Kimchi można przechowywać w chłodzie i w ciemnym miejscu bardzo długo, jak kiszoną kapustę. Mnie najlepiej smakuje po około dwóch tygodniach w lodówce.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/03/wariacja-na-temat-kimchi-czyli-kiszona.html