Wykonanie
Syte krokiety wypełnione soczystym farszem wołowym z dodatkiem
natki pietruszki i
oregano.
Najlepiej podawać gorące z filiżanką domowego barszczu czerwonego.
Kolejne danie do którego wykorzystałam
mąkę firmy Młynomag , tym razem luksusową tym-550. Szczerze polecam , naleśniki wyszły delikatne i puszyste.
Składniki:
Naleśniki:
2
jajka1 szklanka
mleka1 łyżka
oleju rzepakowego
3/4 szklanki
mąki luksusowej pszennej Młynomag typ-550
szczypta
soliFarsz:
0,5 kg
gotowanej wołowiny3
cebule1 szklanka rosołu wołowego
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
suszonego oregano1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
masła klarowanego
Panierka:
2
jajka5 łyżek
mleka1 szklanka
bułki tartejolej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do powstania jednolitej konsystencji.
Smażymy na suchej patelni cienkie placki.
Farsz:
Wołowinę mielimy dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w małą kostkę , szklimy na rozgrzanym
maśle.
Do
cebuli dodajemy zmielone
mięso , smażymy na rumiano.
Zawartość patelni przekładamy do miski , wlewamy rosół wołowy , dodajemy
natkę pietruszki ,
oregano oraz
sól i
pieprz.
Mieszamy farsz do połączenia się składników.
Każdy naleśnik smarujemy farszem wołowym ,zakładamy najpierw dwa boki placka na farsz a następnie zwijamy w rulon.
Panierka: Każdy naleśnik maczamy w jajkach roztrzepanych z
mlekiem a następnie obtaczamy w
bułce tartej.
Smażymy rumiane krokiety na rozgrzanym
oleju rzepakowym.
Usmażone osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu




Smacznego