ßßß Cookit - przepis na Krokiety z wołowiną

Krokiety z wołowiną

nazwa

Wykonanie

Syte krokiety wypełnione soczystym farszem wołowym z dodatkiem natki pietruszki i oregano.
Najlepiej podawać gorące z filiżanką domowego barszczu czerwonego.
Kolejne danie do którego wykorzystałam mąkę firmy Młynomag , tym razem luksusową tym-550. Szczerze polecam , naleśniki wyszły delikatne i puszyste.
Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju rzepakowego
3/4 szklanki mąki luksusowej pszennej Młynomag typ-550
szczypta soli
Farsz:
0,5 kg gotowanej wołowiny
3 cebule
1 szklanka rosołu wołowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła klarowanego
Panierka:
2 jajka
5 łyżek mleka
1 szklanka bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do powstania jednolitej konsystencji.
Smażymy na suchej patelni cienkie placki.
Farsz: Wołowinę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w małą kostkę , szklimy na rozgrzanym maśle.
Do cebuli dodajemy zmielone mięso , smażymy na rumiano.
Zawartość patelni przekładamy do miski , wlewamy rosół wołowy , dodajemy natkę pietruszki , oregano oraz sól i pieprz.
Mieszamy farsz do połączenia się składników.
Każdy naleśnik smarujemy farszem wołowym ,zakładamy najpierw dwa boki placka na farsz a następnie zwijamy w rulon.
Panierka: Każdy naleśnik maczamy w jajkach roztrzepanych z mlekiem a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy rumiane krokiety na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Usmażone osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/krokiety-z-wolowina