Wykonanie
By MagicPot, 29 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Domowe pierogi z
kapustą i
grzybami każdy z nas miał zapewne okazję zjeść gdy zostały przygotowane przez mamę lub tatę lub kogoś bliskiego z rodziny. Każdy z nas ma swoje ulubione – przygotowane w jego domu. Ja tak jestem przyzwyczajona do pierogów przygotowywanych przez moją mamę, że mimo próbowania u innych to i tak wspomnieniami wracałam do tych robionych przez moją mamę.I tak w te święta podjęłam się wyzwania i z pomocą moich
trzech chłopaków przygotowaliśmy wyśmienite domowe pierogi z
kapustą i
grzybami.1kg
kapusty kiszonej – ja użylam
kapustę z bigosu, która się gotowała już przez jeden dzień60dkg
pieczarekdwie
cebuleokolo 8
suszonych grzybów1,5kg
maki pszennej3
jajka3 szklanki ciepłej przegotowanej
wody – najlepiej w temperaturze pokojowej
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świezo mielonyFarsz:
Kapustę na pierogi wzięlam z
kapusty, która gotowała się na bigos. Z
kapusty tej można także zabrać połowę gotujacego się
boczku.
Pieczarki pokroiłam na większe kawałki.
Cebule drobno posiekałam.Na patelnię wlałam
olej i wrzuciłam
pieczarki i
cebulę i usmażyłam na miękko
pieczarki – należy pilnować by nic się przypaliło.
Suszone grzyby namoczyłam przez 10 – 15 minut w letniej wodzie.Usmażone
pieczarki wraz z
cebulą i namoczonymi
grzybami przepuściłam jeden raz przez maszynkę do
mielenia mięsa. Nastepnie doprawiłam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Tak przygotowany farsz odstawiłam na bok.Ciasto na pierogi:Do miski przesiałam całą
mąkę i dosypałam jedną małą łyżeczkę
soli.
Jajka utrzepałam widelcem i dodałam do
mąki.Wlałam pierwsze dwie szklanki
mąki.Dłonie dokładnie nasmarowałam
olejem – ciasto nie przyklejało się do rąk.Rozpoczęłam wyrabianie ciasta rękoma i dolałam ostatnią szklankę
wody – ciasto musi być miękkie. Gdy ciasto było jednolitej masy, blat oproszyłam
mąką, dużą kulkę ciasta podzieliłam na kawałki i pierwszy kawałek zaczełam rozwałkowywać.Podczas wałkowania pilnowałam by blat był oprószony
maką – ciasto nie przyklejało się do blatu.Ciasto rozwałkowywalam na cienkie płaty, nastepnie
kubkiem o średnicy 11cm wykraiwałam kółka na wierzchu których nakładałam po jednej łyżce farszu. Kółka składane były – czynili to moi mężczyźni – na pół a brzeki dokładnie sklejane. Jeżeli ciasto nie będzie dobrze sklejone to podczas gotowania pieróg się rozpadnie a farsz wypłynie.Tak przygotowane pierogi układaliśmy na stolnicy obsypanej
maką.Do garnka nalaliśmy
wodę i lekko ją osoliliśmy i gdy
wodą się zagotowała delikatnie i powoli wkładaliśmy je do garnka a nastepnie delikatnie zamieszaliśmy w garnku by pierogi były w ciąglym ruchu a nie opadły na dno i przywarły.Gdy pierogi wypływały na wierzch wyciągaliśmy je z
wody i układalismy na talerzu i pierogi wpierw muszą dobrze obeschnąć z obu stron zanim poukładamy wszystkie w jednej misce lub na talerzu.Pierogi były gotowe!By je odgrzać, zawsze podsmażam je z obu stron na patelni z odrobiną
oleju .Smacznego!Polecm inne przepisy: