Wykonanie
By MagicPot, 24 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Przepis na Ciasto Leśny Mech otrzymałam od znajomej, która na jedno ze spotkań towarzyskich przyniosła to ciasto. Nigdy nie spodziewałam się, że połączenie
szpinaku ze
słodyczą będzie tak smaczne. Kilka
razy przygotowywałam to ciasto i za każdym razem wychodzi idealne i bardzo smaczne.jedno opakowanie mrożonego rozdrobnionego
szpinaku, tj. 450g1 i 1/3 szklanki
cukru3
jajka1 i 1/3 szklanki
oleju2 szklanki
mąki krupczatki3 łyżeczki
proszku do pieczenia300ml
śmietanki 36% do ubijaniadwa opakowania „Śmietan fix” Dr.Oetker lub „Mix do śmietany” Delecty, waga około 9-13g w zależności od producenta2 łyżeczki
cukieru waniliowego – przepis na samodzielne przygotowania
cukru waniliowego znajdziecie tutajjedna czubata łyżeczka
cukru pudruowoc granatuAby rozpocząć jakiekolwiek przygotowania do ciasta to należy wpierw rozmrozić
szpinak. Za każdym razem sitko wykładam pieluchą tetrową i wrzucam
mrożony szpinak.Gdy
szpinak będzie rozmrożony zbieram brzegi tetrówki i ściskam ręką by odsączyć nadmiar
wody. Odsączam
wodą maksymalnie aby ciasto nie było zbyt miękkie – to ma wpływ na brytfankę w jakiej będziecie piec.Do większej miski wsypuję
cukier i wbijam
jajka i miksuję na najwyższych obrotach.Gdy ciasto będzie gęste powoli wlewam
olej i dalej miksuję.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiewam do miski z
ciastem i dalej miksuję.Nastawiam piekarnik na grzanie 180˚C.Na koniec dodaję odsączony
szpinak i przy użyciu łyżki mieszam dokładnie ciasto.Tortownicę z otwieranym i zdejmowanym
bokiem (moja ma śrdnicę 25cm) smaruję
masłem i obsypuję
mąką. Jeżeli będziecie piec w zwykłej brytfanie to wyłużcie ją papierem do pieczenia by łatwo można było wyjąć ciasto bez jego połamania.Następnie wlewam ciasto i gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiam brytwankę z ciastę i zapiekam około jednej godziny. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest suche na wiór.Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.Gdy ciasto będzie przestudzone odcinam wierzch ciasta (moje ciasto na wysokość ma około 5cm) na około 1,5cm grubości.Do wysokiego naczynia wlewam
śmietanę i ubijam ją na najwyższych obrotach – oczywiście by ją ubićPod koniec ubijania wsypuję
śmietanę fix,
cukier waniliowy i
cukier puder – nie przesadzajcie z ilością
cukrów, gdyż ciasto samo w sobie jest słodkie.Gdy krem jest gęsty i zbity nakładam na dolną część ciasta a z wierzchu posypuję pokruszonym
ciastem z odciętego wierzchu.
Owoc granatu kroję na pół i ręcznie wyjmuję nasionka. Możecie łyżką mocno oklepywać skórkę
granatu a nasiona powinny same powypadać lecz część mimo to będziecie musieli i tak sami powyjmować.Wyskubane nasiona obsypuję wierzch ciasta i delikatnie ugniatam.Ciasto przechowuję zawsze w lodóce.
Zamiast
owocu granatu możecie użyć różnego rodzaju
owoce. Najlepsze będą świeże – nie mrożone.Smacznego!Polecam inne przepisy na słodkości: