SKŁADNIKI- 450 gram szpinaku- 1 1/3 szklanki cukru- 1 1/3 szklanki oleju- 3 całe jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 szklanki mąki krupczatki- owocgranatuKREM- 500 ml śmietany- 2 śmietan fix- 1 cukier waniliowy- 3 łyżki cukru pudruWYKONANIESzpinak rozmrażamy odsączamy z wody na sitkublendujemy , miksujemy na drobnojajka utrzeć z cukremwolno wlewać olejmąkę wymieszać z proszkiem do pieczeniadodawać po łyżce do utartych jajekwszystkie składniki miksujemydokładam szpinak do wyrobionego ciasta i łyżką mieszamy całośćprzekładamy do blachypieczemy 1 godzinkę w temperaturze 170 stopniStudzimy ciasto wierzch ścinamy nożemkruszymy na drobnoubijamy śmietanę na sztywnododajemy cukier waniliowycukier puderśmietan fixubitą śmietanę nakładamy na ciasto posypujemy kruszonką na kruszonkę układamy ziarenka granatuprzyciskamy lekko rękąDobra rada,żeby śmietana ubiła się na sztywno musi być dobrze schłodzonamożemy schłodzić w lodówce miskę i widełki od miksera.