ßßß
Kiedy rano nie ma czasu na wyszukane śniadania, owsianka sprawdza się idealnie – sama gotuje się w garnku, wystarczy między myciem a ubieraniem zamieszać ją pare razy. o niebo zdrowsza od kajzerki z dżemem! owsiankowych wariacji jest co najmniej milion, w lato najlepsza ze świeżymi owocami, w zimę posiłkuję się konfiturami. dodatek białka w postaci sera zapewni pełny brzuch na ladnych pare godzin :)(1 miseczka)PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE (6-7 łyżek)MASŁO ORZECHOWE (1 łyżka) (z orzechów ziemnych, migdałowe, z nerkowców lub inne)KONFITURA CZEREŚNIOWA lub inna ulubiona (1 łyżka)SUSZONA ŻURAWINA, posiekana lub np rodzynki czy daktyle (1 łyżka)SER BIAŁY lub RICOTTA (2 łyżki)MLEKO (roślinne lub krowie) (200ml)SÓLDo garnka wlewamy mleko i ok 100ml wody, dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy płatki, zmniejszamy ogień i gotujemy 6-8 minut by nadmiar płynu odparowal i powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe i mieszamy aż się rozpuści. Owsiankę przelewamy do miseczki, dodajemy konfiturę, posypujemy posiekaną żurawiną i pokruszonym serem. Gotowe!
granole bez pieczenia
jaglanka z karmelizowanym jabłkiem, orzechami i cynamonem
kokosowa owsianka z figąPodziel się: