Wykonanie
Sos tatarski to sos zimny na bazie
majonezu z drobno pokrojonymi dodatkami:
ziołami i
warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian
sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do
wędlin, zimnych
mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadowmo co.Skladniki:

200 g
majonezu - 4 łyżki2 łyżki
jogurtu greckiego lub gęstej
śmietany1 mała
cebula,
szalotka3-4
korniszony3-4
marynowane grzybki1 łyżka
kaparów1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
musztardypieprz,
sól do smaku
szczypiorekWykonanie:wyjąć
ogórki i
grzybki z zalewy i osuszyć. Pokroić w drobniutką kosteczkę .
Cebulę również pokroić w drobną kostkę,
kapary i
szczypiorek posiekać
majonez połączyć z
jogurtem, dodać
przyprawy i wymieszać. Wmieszać pokrojone warzywa i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. W zakręconym słoiczku można przechowywać sos w lodówce do kilkunastu dniSMACZNEGO !