Wykonanie
Kiedy nadchodzi czas umiaru w jedzeniu, a nie jestem w tej kwestii ortodoksyjna, staram się ograniczyć jedzenie
słodyczy, ciast i
ciastek. Ograniczyć, jednak nie zrezygnować z nich całkowicie.Wtedy szczególnie przydają się przepisy na sałatki, które doskonale wypełniają dzienny jadłospis. Sałatki z
ziemniaków są w naszym klimacie bardzo popularne. Nieustającą popularnością cieszy się klasyczna
sałatka jarzynowa, ale chyba nikogo nie trzeba uczyć, jak ją zrobić.
Sałatka ziemniaczano jajeczna z
kaparami i
korniszonami to ciekawa propozycja połączenia łagodnego smaku podstawowych składników z kwaśno
ostrymi dodatkami, w kremowym
majonezie z creme fraiche i odrobiną
octu. Przepis na nią znalazłam w Gourmet Traveller, ostatnio moim ulubionym adresie kulinarnym.
Składniki:6 dużych
ziemniaków6
jajek250g creme fraiche ( ja nie miałam, użyłam 150g
jogurtu greckiego )200g
majonezu1 łyżka
musztardy Dijon1 łyżka białego
octu70g
kaparów, odsączonych100g
korniszonów, pokrojonych w cienkie plasterki2
szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
sól,
pieprzliście pietruszki - do dekoracjiJak zrobiłam:1.
Ziemniaki ugotowałam w łupinach, ostudziłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dość dużą kostkę.2.
Jajka ugotowałam na lekko twardo, 8 minut, żeby
żółtko było jeszcze lekko miękkie. Po tym czasie zalałam lodowatą
wodą. Obrałam ze skorupki, podzieliłam na ćwiartki, odłożyłam na bok.3. Pozostałe składniki wymieszałam w misce, doprawiłam. Dodałam
ziemniaki i lekko wymieszałam, żeby całość była pokryta sosem. Wyłożyłam do miski do podania, ułożyłam na wierzchu
jajka, posypałam
pietruszką i doprawiłam
pieprzem.