Wykonanie
Różowa
sałatka śledziowa czaruje kolorem i smakiem. Pospolite składniki, prostota wykonania na pewno brzmią zachęcająco.
Śledź z dodatkiem
ziemniaka,
buraczka,
jabłka i
jajka smakuje wyśmienicie. Możesz podać ją w wersji z samą
śmietaną lub
śmietanę wymieszaną pół na pół z
majonezem. Idealna na przyjęcia, imprezy, z
bagietką smaczny lunch lub kolacja.Składniki:
3 solone
śledzie2 małe
buraki1
jabłko3
ziemniaki1
cebula2
jajka2 łyżki
majonezu2 łyżki kwaśnej
śmietanysól,
pieprznatka zielonej
pietruszkiWykonanie:
śledzie wymoczyć, osączyć i oczyścić, pokroić w kostkę
ziemniaki i
buraki ugotować osobno w łupinach, ostudzić, obrać, a następnie pokroić w kostkę
jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i posiekać.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Natkę opłukać, osączyć i posiekaćwszystkie składniki włożyć do miski, doprawić
solą i
pieprzem, delikatnie wymieszać.
Śmietanę wymieszać z
majonezem i dodać do sałatki. Posypać całość przed podaniem
natką pietruszkiSMACZNEGO !