Wykonanie
Doskonała jako domowa
wędlina. Chude
mięso, soczysty, lekko
owocowy farsz. Pycha ;) .Składniki:· pierś z
indyka- 1- 1,5 kg· 300 g mielonej
łopatki wieprzowej· 2 łyżki
suszonej żurawiny - zalane uprzednio wrzątkiem na ok. 15 minut· czerstwa
bułka namoczona w
mleku·
sól·
pieprz· łyżka ostrej
musztardy· 1
jajko·
cebula czerwona· pęczek
koperkuUmytą i osuszoną pierś z
indyka musimy rozkroić tak, by uzyskać duży kawałek
mięsa. Przygotowaną pierś solimy i
pieprzymy z obu stron.Zmielone
mięso łączymy z podsmażoną na odrobinie
oleju drobno posiekaną
cebulką, drobno posiekaną
żurawiną,
musztardą, odsączoną z nadmiaru płynu
bułką i
jajkiem. Dodajemy drobno posiekany
koperek. Wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Farsz rozkładamy równomiernie na
piersi indyczej i zawijamy. Związujemy dratwą. Przekładamy do rękawa foliowego, dolewamy 2-3 łyżki
wody i szczelnie zamykamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 20 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny.