Wykonanie
W
sieci bardzo popularny jest przepis na tzw.
schab 2
razy po 5 minut. Na moim blogu również znajdziecie na niego recepturę. Dziś przepis na inspirowaną tym przepisem
pierś indyczą. Idealna domowa zdrowa
wędlina.
Szynka z indykaSkładniki:ok. 1,2 - 1,5 kg kawałek piersi z
indykaok. 2 litry
wody- tak by dokładnie przykryła
mięso1/3 szklanki
soli,2 łyżki
majonezu,1 łyżka
cukru,1 łyżeczka mielonego
pieprzu1 łyżka suszonego
rozmarynu2 ząbki
czosnku,3
liście laurowe,3 ziarna
ziela angielskiegoPierś z
indyka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przekładamy do siatki na
wędliny i formujemy w zgrabną kulę.
Czosnek drobno siekamy i przekładamy do moździerze. Dodajemy pozostałe
przyprawy i
majonez i ucieramy na w miarę jednolitą masę. Pierś z
indyka układamy w garnku, zalewamy
wodą i dodajemy marynatę. Całość zagotowujemy pod przykryciem. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 5minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i zostawiamy do ostudzenia na całą noc. Następnego dnia czynność powtarzamy- a więc zagotowujemy całość i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu zdejmujemy siatkę. Kroimy w cienkie plasterki.