ßßß Cookit - przepis na Szynka z indyka

Szynka z indyka

nazwa

Wykonanie

W sieci bardzo popularny jest przepis na tzw. schab 2 razy po 5 minut. Na moim blogu również znajdziecie na niego recepturę. Dziś przepis na inspirowaną tym przepisem pierś indyczą. Idealna domowa zdrowa wędlina.
Szynka z indyka
Składniki:
ok. 1,2 - 1,5 kg kawałek piersi z indyka
ok. 2 litry wody- tak by dokładnie przykryła mięso
1/3 szklanki soli,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka suszonego rozmarynu
2 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przekładamy do siatki na wędliny i formujemy w zgrabną kulę.
Czosnek drobno siekamy i przekładamy do moździerze. Dodajemy pozostałe przyprawy i majonez i ucieramy na w miarę jednolitą masę. Pierś z indyka układamy w garnku, zalewamy wodą i dodajemy marynatę. Całość zagotowujemy pod przykryciem. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 5minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i zostawiamy do ostudzenia na całą noc. Następnego dnia czynność powtarzamy- a więc zagotowujemy całość i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu zdejmujemy siatkę. Kroimy w cienkie plasterki.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/szynka-z-indyka.html