Wykonanie
Kasze są coraz częstszym gościem na naszych stołach. Najczęściej zastępują
ziemniaki co jest bardzo dobrym posunięciem dietetycznym. Zawierają bowiem dużo błonnika i w zależności od rodzaju
kaszy składników mineralnych. Najbardziej wartościowe są te kupione u lokalnych sprzedawców na straganach, czy ryneczkach. Warto też eksperymentować z
kaszami i tak jak ja używać ich jako główny składnik sałatek co sprawdzi się jako lunch do pracy.Dzisiejszą
kaszę, którą chcę Wam przedstawić jest
kasza jęczmienna. Bogata w błonnik, cynk, magnez, czy żelazo. Zapewne wspomoże naszą perystaltykę i na długo pozostaniemy syci. Dodatek świeżej
sałaty,
natki pietruszki lub
szczypiorku sprawi, że poczujemy wiosnę.Jakiś czas temu od Kujawskiego dostałam wspaniały prezent: 4
oleje tłoczone na zimno a pośród nich mój ulubieniec
olej z pestek dyni. Ma on kolor ciemno zielony oraz aromat
orzechowy co idelanie podkreśla smak tej sałatki. Zawiera on witaminy tj. A, E i D oraz składniki odżywcze jak selen, potas i cynk. Posiada nienasycone kwasy tłuszczone omega-3 dlatego nie powinno się poddawać go obróbce cieplnej aby nie utracił właściwości prozdrowotnych.Zatem zachęcam do wykonania tej sałatki.Porcja dla 2 osóbSkładniki:szklanka
kaszy jęczmiennej,pół puszki
kukurydzy,3
ogórki kiszone,1/2 główki
sałaty lodowej,1
jabłko,pół szklanki
kiełków rzodkiewki,pół pęczka
szczypiorku,3 łyżki
oleju z pestek dyni Kujawski,łyżka
soku z cytryny,
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kaszę należy przepłukać pod bieżącą
wodą dwukrotnie. Zalać 2 szklankami
wody, gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając (ok 15 min ). Wystudzić.
Sałatę pokroić według uznania,
jabłko obrać, pokroić w grubszą kostkę.
Ogórki kiszone należy pokroić w kostkę.
Kaszę oraz pozostałe składniki umieścić w misce.
Olej,
sok z cytryny sól i
pieprz wymieszać w niewielkiej miseczce wlać do sałatki, połączyć. Gotowe danie można zapakować do lunch box'a i zjeść w pracy;) Smacznego!
