Wykonanie

Mam czasami ochotę na coś zdrowego a jednocześnie pożywnego. Najlepiej jakąś
sałatę, ale taką po której nie
będę za kilka minut głodna. Jedną z takich
sałat jest ta z poniższego przepisu. Kiedy Monika ją przygotowała, a ja spróbowałam, wiedziałam, że to będzie mój smak.Uwielbiam połączenie
owoców z czymś wytrawnym, do tego
orzechy i moja ulubiona
sałata lodowa. To nie mogło tak po prostu stać i na mnie patrzeć;) Ze wstydem przyznaję, że zjadłam praktycznie sama całą miskę tej
sałaty. I coś czuję, że pojawi się u mnie na kolacji również dziś. I nie zamierzam się z nikim nią dzielić...Potrzebujesz:1 mała
sałata lodowa (lub inna ulubiona) porwana na małe kawałki,10
rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki,1
jabłko pokrojone w kostkę,1 mały świeży
ogórek pokrojony w słupki,100 g
bekonu pokrojonego w paski,100 g
sera np.
cheddar startego na tarce o grubych oczkach lub pokrojonego w małą kosteczkę,
sól,
pieprz do smakuSos:50 g
orzechów włoskich,50 g
oleju np. z
orzechów włoskich,2 łyżki
soku z cytryny ,odrobina
cukruWykonanie:Na suchej patelni upraż
orzechy (dopóki nie zaczną pachnieć). Po lekkim przestudzeniu posiekaj je i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Odstaw.Na duży talerz lub miskę wyłóż wszystkie warzywa i wymieszaj.Na suchej patelni równomiernie rozłóż pokrojony
bekon i smaż przez kilka minut mieszając go od czasu do czasu.
Bekon powinien był pięknie zrumieniony (ale nie przypalony!). Kiedy jest gotowy, zdejmij go z patelni do lekkiego przestudzenia. Następnie przełóż go do warzyw, całość polej sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj ze świeżą
bagietką.




Smacznego!*Inspiracją był przepis z książki Rachel Khoo „The Little Paris Kitchen”