ßßß
Składniki :1 średni por100g chudego boczku (bekonu lub pancetty)140g maki0,5 łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia0,25 łyżeczki sody oczyszczonej150ml jogurtu greckiego1 jajko4 łyżki oliwy z oliwekszczypta słodkiej i ostrej papryki
Przygotowanie :Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnie aby tłuszcz się wytopił, a mięso ładnie przyrumieniło. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojonego w cienkie plasterki pora i smażyć aż zmięknie. (Jeżeli używacie chudego mięsa lub szynki można dodać nieco masła, aby por się nie przypalił). Przestudzić.W jednaj misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.W drugiej misce połączyć jogurt, jajko i oliwę, dodać przestudzone pory z boczkiem oraz słodką i ostra paprykę i wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (u mnie papierowe) i nakładać do nich ciasto (mniej więcej do połowy wysokości). Piec przez około 20-30 minut (w zależności od wielkości babeczek) lub do czasu aż będą rumiane, a w środku upieczone (sprawdzać patyczkiem).
Smacznego !