Wykonanie
Klusek leniwych nie
jadłam całe
wieki, a pamiętam że gdy byłam dzieckiem pojawiały się na
stole bardzo często, jako szybki i tani obiad. Nieco później moja mama opracowała wersje leniwych z jakiegoś
serka kremowego, ale muszę ją o to jeszcze podpytać. Kojarzę, że te kluseczki były jeszcze lepsze, bardziej puszyste i lekkie. Dziś jednak przygotowałam tradycyjne leniwe z
białego sera podane oczywiście z
cukrem i
cynamonem. Zdecydowanie jest to mój smak dzieciństwa, który polecam wszystkim spragnionym prostej, taniej, szybkiej, polskiej kuchni. Leniwe wyszły wspaniałe - zajadałam się nimi aż mi się uszy trzęsły i skonsumowałam prawie wszystkie, dając K. tylko kilka na spróbowanie;)Zajrzyjcie na Filozofie Smaku po przepis na bezglutenowe leniwe lub do Turcji od kuchni po kopytka na sposob turecki .

Składniki :250g
białego sera (użyłam chudego)szklanka
maki1
jajkosólcukier waniliowymasło,
cukier,
cynamon (do podania)

Przygotowanie :W misce rozdrobnić
ser widelcem, wbić
jajko, dodać
sól i
cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, dodać
mąkę i wyrobić. Masa powinna być nieco lepka, ale dawać się formować. Jeżeli jest zbyt wilgotna należy dodać nieco
maki, jeżeli jest za sucha i nie chce się lepić, podlać niewielką ilością
mleka. Ciasto podzielić na cztery części i na posypanej
mąką stolnicy uformować dość cienki wałek, nieco go spłaszczyć (aby miał szerokość dwóch palców). Wałek z ciasta kroić
ostrym nożem pod kątem na centymetrowe kluseczki. Tak przygotowane kluseczki wrzucać porcjami (nie za dużo na raz, bo kluseczki rosną) na gotującą się
wodę, lekko posoloną. Gdy kluski wypłyną gotować jeszcze przez kilka minut, tak aby po przekrojeniu nie było widać śladów
mąki (białych grudek). Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć i natychmiast podawać z niewielką ilością
masła, posypane
cukrem i
cynamonem.

Smacznego!