Wykonanie
Łosoś jest
rybą która ma bardzo wielu zwolenników, nawet wśród tych , którzy za innymi
rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp.Dzisiaj proponuję wam
łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy.Składniki:400 g fileta z
łososiasos sojowysos
chilicytrynałyżka
masłapół
czerwonej paprykijedna
czerwona cebula10 czarnych
oliwek1
pomidor100 ml sosu azjatyckiego z
mango i
pomarańcząroladka z
serka twarogowego pasteryzowanego z
łososiemPrzygotowanie:Przygotowujemy marynatę z
sosu sojowego, sosu
chili i
soku z cytryny.
Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę.
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy łyżkę
masła i podsmażamy na niej
cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę, 10 pokrojonych w plasterki czarnych
oliwek oraz pokrojonego w kostkę
pomidora. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy ok. 100 ml sosu z
mango i
pomarańczą. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż salsa się zredukuje i zgęstnieje.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie polewamy go warzywną salsą i zapiekamy przez kolejne 5- 8 minut. Następnie kroimy
serową roladkę, układamy ją na warzywach i zapiekamy przez 5 minut.


Smacznego ! :)


