Wykonanie
Tydzień grecki w Lidlu u mnie w domu zawsze oznacza to samo - tydzień z
sałatką z halloumi! Jest
banalna i szybka w przygotowaniu. Polecam na śniadanie z ciepłym elementem jak i śniadanie do pracy - zgrillowane, zimne halloumi jest prawie tak samo smaczne, jak to na ciepło :)Składniki na 1 osobę:1/3 opakowania
sałaty (dowolnej, ulubionej; można tez oczywiście dać np samą
roszponkę)8
pomidorków koktajlowych1
jajko na twardo (lub półtwardo - gotowane 4 minuty od momentu zagotowania
wody)75g
sera halloumi (czyli po prostu 1/3 opakowania)1-1,5 kromki domowego
chleba na grzankimój ulubiony sos2 łyżeczki
oleju lnianego1 łyżeczka
majonezu1,5 łyżeczki
musztardy1 łyżeczka miodu/syropu z agawy/innego słodzika (ja do sałatek zazwyczaj
daję syrop, bo zawsze jest płynny :))
Sałatę rozłożyć na talerzyku, dodać przekrojone na pół
pomidorki. Składniki sosu wymieszać, polać
sałatę.
Ser podsmażyć na patelni/patelni grillowej (kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zarumieni, ja lubię taki ciemniejszy :)).
Chleb skropić
olejem (u mnie ostatnio króluje
ryżowy), posypać ulubionymi
przyprawami i położyć na patelni obok
sera.
Jajko pokroić na 4, położyć na
sałatę, delikatnie posolić. Dodać
ser i grzanki.I smacznego!