ßßß
Tydzień grecki w Lidlu u mnie w domu zawsze oznacza to samo - tydzień z sałatką z halloumi! Jest banalna i szybka w przygotowaniu. Polecam na śniadanie z ciepłym elementem jak i śniadanie do pracy - zgrillowane, zimne halloumi jest prawie tak samo smaczne, jak to na ciepło :)Składniki na 1 osobę:1/3 opakowania sałaty (dowolnej, ulubionej; można tez oczywiście dać np samą roszponkę)8 pomidorków koktajlowych1 jajko na twardo (lub półtwardo - gotowane 4 minuty od momentu zagotowania wody)75g sera halloumi (czyli po prostu 1/3 opakowania)1-1,5 kromki domowego chleba na grzankimój ulubiony sos2 łyżeczki oleju lnianego1 łyżeczka majonezu1,5 łyżeczki musztardy1 łyżeczka miodu/syropu z agawy/innego słodzika (ja do sałatek zazwyczaj daję syrop, bo zawsze jest płynny :))Sałatę rozłożyć na talerzyku, dodać przekrojone na pół pomidorki. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę.Ser podsmażyć na patelni/patelni grillowej (kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zarumieni, ja lubię taki ciemniejszy :)). Chleb skropić olejem (u mnie ostatnio króluje ryżowy), posypać ulubionymi przyprawami i położyć na patelni obok sera.Jajko pokroić na 4, położyć na sałatę, delikatnie posolić. Dodać ser i grzanki.I smacznego!