Wykonanie
Ostatnio z każdej strony na blogach w
sieci "atakują" mnie przepisy na pulled
pork, czyli
szarpaną, wolno pieczoną
wieprzowinę w niskiej temperaturze. Nie wiedziałam, czym ludzie się tak zachwycają, dopóki sama nie poświęciłam praktycznie całego dnia na pieczenie.

Składniki:- około 2 kg
łopatki wieprzowej-
czosnek-
majeranek- ostre
chili-
pieprz-
pieprz cayenne-
sól- łyżeczka
suszonych pomidorów w proszku- łyżka
cukru-
oliwasolanka:- 2 litry
wody- 2 łyżki
soli morkiej- 2 łyżki
cukru-
liście laurowe- łyżka powyższej mieszaniny przypraw
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.Robimy solankę ze wszystkich składników i wkładamy w nią
mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 10 godzin.Po tym czasie, wszystkie
przyprawy mieszamy ze sobą i z
oliwą. Wcieramy w
mięso, które wyjęliśmy z solanki.Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni,
mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy co najmniej 7 godzin pod przykryciem. Później zwiększamy temperaturę do 130 stopni, zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze godzinę.SMACZNEGO!!!