ßßß
Składniki:- około 2 kg łopatki wieprzowej- czosnek- majeranek- ostre chili- pieprz- pieprz cayenne- sól- łyżeczka suszonych pomidorów w proszku- łyżka cukru- oliwasolanka:- 2 litry wody- 2 łyżki soli morkiej- 2 łyżki cukru- liście laurowe- łyżka powyższej mieszaniny przyprawMięso dokładnie myjemy i osuszamy.Robimy solankę ze wszystkich składników i wkładamy w nią mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 10 godzin.Po tym czasie, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z oliwą. Wcieramy w mięso, które wyjęliśmy z solanki.Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni, mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy co najmniej 7 godzin pod przykryciem. Później zwiększamy temperaturę do 130 stopni, zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze godzinę.SMACZNEGO!!!