ßßß Cookit - przepis na Najlepsza pieczona wieprzowina

Najlepsza pieczona wieprzowina

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu chwaliłam się, że znalazłam idealny sposób na pieczone mięso. Ponieważ zrobione po raz kolejny wyszło równie smaczne, to chwalę się - oto łopatka wieprzowa z suszonymi pomidorami. Mięso można podać tradycyjnie - w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, ale można też rozdrobnić je widelcem i użyć go jako nadzienia do tortilli lub na zimno, do kanapki .
Składniki:
1-1,5 kg łopatki wieprzowej
6-9 suszonych pomidorów
(w zależności od ilości mięsa)
1 szalotka
2 ząbki czosnku
listek laurowy
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
szklanka ciepłej wody
Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na spód naczynie, w którym będzie piekło się mięso wylać olej i dodać posiekane warzywa. Suszone pomidory pokroić na kawałki o boku ok. 1 cm. Mięso opłukać, osuszyć i włożyć do naczynia. Na wierzchu mięsa ułożyć pomidory, doprawić solą i pieprzem, podlać wodą., dodać listek laurowy Piec przykryte w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę + 30 minut na każdy kilogram mięsa. Co jakiś czas polewać sosem. Ostatnie 15-20 minut piec bez przykrycia. Jeśli piekę mięso na następny dzień, to po wyłączeniu piekarnika zostawiam je żeby stygło razem z piekarnikiem.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/04/najlepsza-pieczona-wieprzowina.html