Wykonanie
Jakiś czas temu chwaliłam się, że znalazłam idealny sposób na
pieczone mięso. Ponieważ zrobione po raz kolejny wyszło równie smaczne, to chwalę się - oto
łopatka wieprzowa z
suszonymi pomidorami.
Mięso można podać tradycyjnie - w towarzystwie
ziemniaków lub
kaszy, ale można też rozdrobnić je widelcem i użyć go jako nadzienia do tortilli lub na zimno, do kanapki .

Składniki:1-1,5 kg
łopatki wieprzowej6-9
suszonych pomidorów(w zależności od ilości
mięsa)1
szalotka2 ząbki
czosnkulistek laurowy2 łyżki
oleju rzepakowegosól,
pieprzszklanka ciepłej
wodySzalotkę i
czosnek drobno posiekać. Na spód naczynie, w którym będzie piekło się
mięso wylać
olej i dodać posiekane warzywa.
Suszone pomidory pokroić na kawałki o
boku ok. 1 cm.
Mięso opłukać, osuszyć i włożyć do naczynia. Na wierzchu
mięsa ułożyć
pomidory, doprawić
solą i
pieprzem, podlać
wodą., dodać
listek laurowy Piec przykryte w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę + 30 minut na każdy kilogram
mięsa. Co jakiś czas polewać sosem. Ostatnie 15-20 minut piec bez przykrycia. Jeśli piekę
mięso na następny dzień, to po wyłączeniu piekarnika zostawiam je żeby stygło razem z piekarnikiem.