ßßß
Święta, święta i po świętach... Nie sposób nie wracać do nich z nostalgią wspomnieniami. Przypomina mi się zwłaszcza Wielkanocne śniadanie - jak dla mnie, najwa ż niejszy posiłek tamtego dnia. Zasi edliśmy wtedy rodzinnie do sto ł u, jeszcze w piżamie i trochę zaspani, delek t ując się leniwą atmosferą poranka.Na stole pojawiły s i ę pieczołowicie przygot owywane w iktuały, takie jak domowa szynka, pasztet wypiekany przez mamę, faszerowane jaja, no i przede wszystkim sałatka . Najlepiej kilka jej rodzajów, w tym koniecznie ta tradycyjna, jarzynowa.Co roku udaje mi się przemycić wtedy jaki ś nowy, ek speryment sałatkowy, który testuj ę na domownikach. W tym roku postawiłam na tuńczyka i kuskus razowy jako główne sk ł adniki, w towarzystwie wielu smakowitych dodatków.Jako spoiwo wykorzystałam Remuladę duńską od FOLWARK . Ś wietnie komponuje się w tej sałatce z k waskowatym ogórkiem kiszonym i pieczarkami w occie oraz cierpkimi oliwkami .
Składniki na 1 średni ą miskę:1 puszka tuńczyka w kawałkach we własnym sosie - odsączyć z zalewy2/3 szkl. kuskusu razowego - przyrządzony wg.przepisu na opakowaniu3 grube plastry żółtego sera1 puszka czerwonej fasoli - odsączyć z zalewygarść pieczarek marynowanych - kto się czuje specjalistą w przetworach domowych, może wykor zystać własnoręcznie zamarynowane grzybki w occie - u mnie niestety już zjedzone w tym sezonie3 małe ogórki kiszonegarść oliwek zielonych1 mała cebula czerwona2 łyżki Remulady duńskiej FOLWARK2 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz - do smaku
Kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu, następnie odstawić do wystudzenia.Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić. Cebulę i ogórki kiszone - pokroić w drobną kostkę; oliwki zielone - na plasterki; pieczarki marynowane - na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Fasolę odsączyć z zalewy.Do dużej miski wsypać wszystkie składniki.W oddzielnym naczyniu wymieszać remulad ę z jogurtem i przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalać resztę składników i wymieszać razem.Sałatkę odstawić na 1 godzinę do lodówki dla "przegryzienia się" smaków - a najlep iej przygotować d zi eń wcześniej i mieć gotową do wyjęcia na Wielkanocne śniadanie :)

