Wykonanie
Tuńczyk w
sałatce najlepszy! Do tego w towarzystwie pysznych dodatków

Święta, święta i po świętach... Nie sposób nie wracać do nich z nostalgią wspomnieniami. Przypomina mi się zwłaszcza Wielkanocne śniadanie - jak dla mnie, najwa ż niejszy posiłek tamtego dnia. Zasi edliśmy wtedy rodzinnie do sto ł u, jeszcze w piżamie i trochę zaspani, delek t ując się leniwą atmosferą poranka.Na
stole pojawiły s i ę pieczołowicie przygot owywane w iktuały, takie jak domowa
szynka, pasztet wypiekany przez mamę, faszerowane
jaja, no i przede wszystkim
sałatka . Najlepiej kilka jej rodzajów, w tym koniecznie ta tradycyjna, jarzynowa.Co roku udaje mi się przemycić wtedy jaki ś nowy, ek speryment
sałatkowy, który testuj ę na domownikach. W tym roku postawiłam na
tuńczyka i
kuskus razowy jako główne sk ł adniki, w towarzystwie wielu smakowitych dodatków.Jako spoiwo wykorzystałam Remuladę duńską od FOLWARK . Ś wietnie komponuje się w tej
sałatce z k waskowatym
ogórkiem kiszonym i
pieczarkami w occie oraz cierpkimi
oliwkami .

Składniki na 1 średni ą miskę:1 puszka
tuńczyka w kawałkach we własnym sosie - odsączyć z zalewy2/3 szkl.
kuskusu razowego - przyrządzony wg.przepisu na opakowaniu3 grube plastry
żółtego sera1 puszka
czerwonej fasoli - odsączyć z zalewygarść
pieczarek marynowanych - kto się czuje specjalistą w przetworach domowych, może wykor zystać własnoręcznie zamarynowane
grzybki w occie - u mnie niestety już zjedzone w tym sezonie3 małe
ogórki kiszonegarść
oliwek zielonych1 mała
cebula czerwona2 łyżki Remulady duńskiej FOLWARK2 łyżki
jogurtu naturalnegosól,
pieprz - do smaku
Kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu, następnie odstawić do wystudzenia.
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić.
Cebulę i
ogórki kiszone - pokroić w drobną kostkę;
oliwki zielone - na plasterki;
pieczarki marynowane - na ćwiartki lub mniejsze kawałki.
Fasolę odsączyć z zalewy.Do dużej miski wsypać wszystkie składniki.W oddzielnym naczyniu wymieszać remulad ę z
jogurtem i
przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalać resztę składników i wymieszać razem.
Sałatkę odstawić na 1 godzinę do lodówki dla "przegryzienia się" smaków - a najlep iej przygotować d zi eń wcześniej i
mieć gotową do wyjęcia na Wielkanocne śniadanie :)


