ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i fasolą

Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i fasolą

nazwa

Wykonanie

Zdrowo, tuńczykowo!
Już żaliłam się kiedyś TU, że to co zdrowe, dietetyczne, niskokaloryczne, jest wbrew filozofii życia Pana Męża - nie tknie ani grama! Dlatego większość posiłków pro-zdrowotnych muszę obecnie planować na 1-osobowe porcje - tylko dla siebie.
Poniżej pomysł na nieskomplikowaną, ale jakże pyszną sałatkę z tuńczykiem z dodatkiem oleju kukurydzianego BIOLEVITA - propozycja na zdrową i lekką kolację czy śniadanko.
W szybkim skrócie: olej kukurydziany BIOLEVITA (więcej info TU lub TU) - uzyskiwany metodą tłoczenia na zimno bogaty jest w kwasy omega-6 i 9, oraz w witaminy E i K.
Przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo oraz jest swoistym panaceum na procesy starzenia się. Polecany jest przy wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ korzystnie wpływa na układ mięśniowy i naczyniowy.
Odznacza się pomarańczową barwą i wyrazistym smakiem. Nietuzinkowe dopełnienie ulubionej sałatki :)
Składniki na porcję 1-osobową:
1/2 puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g) - może być zarówno rozdrobniony jak i w kawałkach
2 łyżki zielonego groszku (50g) - u mnie młody groszek z Ojcowej działeczki ogrodniczej, który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach
2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g)
2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę
1 ogórek kiszony (30g)- mały
1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce(dostępna m.in. TU)
sól, pieprz do smaku
Groszek i fasolę odcedzić z wody/zalewy. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli w kawałku. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. W salaterce zmieszać tuńczyka z warzywami, olejem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z kromką pieczywa chrupkiego. Smacznego!
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/09/saatka-z-tunczykiem-groszkiem-i-fasola.html