ßßß
Sałatkę z selera naciowego już kiedyś przygotowywałam, ale w mocno selerowej wersji, bo z selerem konserwowym: Sałatka z selera naciowego z dodatkiem bakalii . Niedowiarkom powtarzam, że seler był tu naprawdę niemal niewyczuwalny, choć w składzie go dużo. W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami, smak selera nie wybijał się zbytnio, a całość była cudownie orzeźwiająca i soczysta.Tym razem zastąpiłam seler konserwowy świeżą kalarepą i efekt był jeszcze bardziej ożywczy! Chrupiąca, słodkawa w smaku, delikatna kalarepa dodała sałatce jeszcze więcej lekkości.Przy okazji nie sposób nie wspomnieć o prozdrowotnych właściwościach kalarepy, która zawiera przeciwutleniacze, dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu), a także zawiera luteinę i zaliczana jest do warzyw nieuczulających . Wskazana zwłaszcza w diecie cukrzycowej - bo bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna - lub dla tych którzy choć cukrzycy nie mają, to zmagają się z nieregularnymi wahaniami cukru - tak jak ja... [źródło: www.smaczny.pl ]
Składniki na 1 średnią miskę:1/2 pęczka selera naciowego1 ogórek świeży - długi2 średnie kalarepy1 garść żurawiny suszonej1 garść rodzynek1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni1 mały pęczek szczypiorku2 łyżki jogurtu naturalnegosol i pieprz - do smakuŁodygi selera umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Kalarepę obrać z wierzchniej warstwy, pokroić w cienkie plastry, a następnie w słupki. Świeżego ogórka obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na gorącej patelni - w ten sposób oddadzą więcej smaku i aromatu .Wszystko prze ł ożyć do miski. Dołożyć żurawinę i rodzynki.Przygotować sos z jogurtu i podstawowych przypraw, po czym wymieszać go z resztą produktów w misce.Całość odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, dla "przegryzienia się" składników.Lekka, dietetyczna, zdrowa i pożywna sałatka gotowa!

