ßßß
8 marca - dziś moje Święto! W końcu fajna babka jestem, czyż nie? :P Przede mną popołudnie słodkiego lenistwa przy książce i herbatce, przed telewizorem nastawionym na program o gotowaniu, z domieszką kulinarnego rozpieszczania moich kubków smakowych. Krotko mówiąc, to Pan Mąż dziś walczy w kuchni, a ja nie zamierzam nawet palcem kiwnąć w kwestii obiadu i reszty posiłków codziennych :)
Ale za to deser, to już całkiem inna sprawa! Dla deseru z wielką chęcią zerwę się z kanapy i porzucę błogie leniuchowanie. Byle z umiarem i nie przepracować się za bardzo! Zapiekany ryż na ciepło wyśmienicie spełnia te założenia.Deser dla fajnej babeczki, przez takową babeczkę przygotowywany - podano do stołu! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji organizowanej w grupie Blogerzy od kuchni, pod nazwą Dla fajnej babki .Słodko i syto - tego mi dzisiaj trzeba! Smacznego :)
Składniki na 2 porcje - u mnie średnie kokilki:1 łyżeczka masła1/2 szkl. ryżu1 szkl. mlekaszczypta soli - do smaku1 łyżka cukru trzcinowego - płaska1 jabłkosok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki pasty waniliowej1 jajko1/ 3 szkl. śmietany 18%1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU, ewentualnie można zastapic cukrem wanilinowym z torebki
W rondelku rozpuścić masło. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć, aż zrobi się szklisty.Następnie zalać mlekiem. Dołożyć cukier oraz szczyptę soli i pogotować ok 15-20 minut, aż wchłonie całą wodę - nie szkodzi jeśli będzie twardawy, dojdzie w piekarniku.Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Dodać cynamon oraz pastę waniliową i razem wymieszać.Rozbełtane jajko wymieszać z ryżem, a następnie z jabłkiem. Całość przełożyć do natłuszczonych masłem kokilek. Zalać po wierzchu śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.Piec ok 3 5 minut w 180C - wstawiać do rozgrzanego piekarnika i piec bez przykrywania foremek.Przed podaniem posypać z wierzchu cynamonem. Słodko i syto - tego mi dzisiaj było trzeba! :)



