Wykonanie
W cotygodnowej akcji Wypiekanie na śniadanie dawno nie piekliśmy
chleba. Trzeba więc było temu w mig zaradzić! :) Na tapecie C
hleb na sodzie z
rozmarynem i
jabłkami podpatrzony na blogu Every
Cake You Bake .Co za smak! Co za aromat!
Przyprawy korzenne - u mnie oprócz
cynamonu, również
kardamon i
gałka muszkatołowa - idealnie się w tym
pieczywku komponują ze s ł odko-kwaskowym
jabłkiem oraz dodatkiem
rozmarynu . Wydawa ł oby się, że
mieszanka przypraw zabójcza, a tu jednak taki harmonijny efek t.Przyznam się, że był to mój pierwszy wypiek
pieczywa na sodzie i obawiałam si ę czy odpowiednio wy rośnie.
Chlebe k, choć mały, urósł jednak idealnie i nie rozlał się w piekarniku na boki. M
aślanka była tu czynnikiem zakwaszającym
sodę, i wpłynęła na ładne wyrośnięcie i spulchnienie ciasta
chlebowego podczas pieczenia .Bardzo istotne było wcześniejsze nagrzanie piekarnika i szybkie w ł ożenie do niego wyrobionego i uformowanego
pieczywa. A to wszystko z powodu zachodzącej szybko i gwałtownie rea kcji
sody z kwaśnym składnikiem, która wpływa na wyrastanie.
Składniki na 1 mały bochenek:250g
mąki pszennej200-220ml
maślanki - w oryginale była cała szklanka, ale to za dużo,
chleb wychodził zbyt luźny1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
cynamonu - w oryginale była 1/4 łyżeczki, ale ja uwielbiam
cynamon ;)1/4 łyżeczki
kardamonu - mój dodatek1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej - również mój dodatek1 płaska łyżeczka
rozmarynu - nie miałam świeżego więc dałam suszony1/2 łyżeczki
soli1/3 szkl.
rodzynek1 małe
jabłkoChlebek ten piekę ekonomicznie z Cooknomics :)
Rozgrzać piekarnik do 200C stopn i i w międzyczasie przygotować składniki ciasta
chlebowego.
Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Odmierzyć
rodzynki - ja już nie przelewałam ich wrzątkiem, jak to było w oryginalnym przepisie.Do dużej miski przesiać przez sito m ąkę i wymieszać z
sodą,
solą,
cynamonem,
kardamonem,
gałką muszkatołową i
rozmarynem.Do składników suchych dodawać na raty
maślankę, stopniowo zagniatając ciasto - płyn należy tu dodawać na wyczucie, aby ciasto nie okazało się zbyt luźne . Ja dla ułatw ienia wyra
białam ciasto za pomocą miksera z mieszad ł ami hakowymi.Na końcu dołożyć
jabłko oraz
rodzynki i szybko wszystk o zagnieść, aż ciasto
zrobi się bardziej elastyczne - nie przejmować się, że będzie mocno lepiące .Nie należy tu zbytnio przedłużać fazy zagniatania, bo
soda ma to do siebie, że wchodzi w reakcję od razu po dodaniu kwaśnego składnika - czyli ma ś lanki - tak więc zaczyna już działać w momencie mieszania c i asta. C hl eb następnie m usi jak najszybciej znaleźć się w piekarniku, gdyż reakcja
sody z czynnikiem zakwaszającym jest krótka i gwałtowna - właśnie dlatego
soda sprawdza si ę wyłącznie w szybkich wypiekach .Uformować okrągły bochenek - najlepiej zmaczając lekko ręce
wodą, co trochę zmniejszy lepienie się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć
mąką . Chlebek obsypać
mąką i
ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu w ł ożyć do nagrzanego piekarnika.Piec 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Justyna Bogus [FB]Ewa Skórzak [FB]Lidia Wesolowska [FB]Gosia Zet [FB]
Kasia Ciesielska [FB]Moje Małe CzarowaniePiekielna Kuchnia AnetyGotuj-Sam!Smaczna PyzaPiekę bo lubięW mojej kuchni
Patison w kuchniPrawo do gotowania z pasjąZ Chaty Na Końcu WsiGotowanie i pieczenie - I
love itMoje Domowe KucharzenieCafe Babilon w kuchni z pasj ą