ßßß
 
            
         W cotygodnowej akcji Wypiekanie na śniadanie dawno nie piekliśmy chleba. Trzeba więc było temu w mig zaradzić! :) Na tapecie C hleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami podpatrzony na blogu Every Cake You Bake .Co za smak! Co za aromat! Przyprawy korzenne - u mnie oprócz cynamonu, również kardamon i gałka muszkatołowa - idealnie się w tym pieczywku komponują ze s ł odko-kwaskowym jabłkiem oraz dodatkiem rozmarynu . Wydawa ł oby się, że mieszanka przypraw zabójcza, a tu jednak taki harmonijny efek t.Przyznam się, że był to mój pierwszy wypiek pieczywa na sodzie i obawiałam si ę czy odpowiednio wy rośnie. Chlebe k, choć mały, urósł jednak idealnie i nie rozlał się w piekarniku na boki. M aślanka była tu czynnikiem zakwaszającym sodę, i wpłynęła na ładne wyrośnięcie i spulchnienie ciasta chlebowego podczas pieczenia .Bardzo istotne było wcześniejsze nagrzanie piekarnika i szybkie w ł ożenie do niego wyrobionego i uformowanego pieczywa. A to wszystko z powodu zachodzącej szybko i gwałtownie rea kcji sody z kwaśnym składnikiem, która wpływa na wyrastanie.
W cotygodnowej akcji Wypiekanie na śniadanie dawno nie piekliśmy chleba. Trzeba więc było temu w mig zaradzić! :) Na tapecie C hleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami podpatrzony na blogu Every Cake You Bake .Co za smak! Co za aromat! Przyprawy korzenne - u mnie oprócz cynamonu, również kardamon i gałka muszkatołowa - idealnie się w tym pieczywku komponują ze s ł odko-kwaskowym jabłkiem oraz dodatkiem rozmarynu . Wydawa ł oby się, że mieszanka przypraw zabójcza, a tu jednak taki harmonijny efek t.Przyznam się, że był to mój pierwszy wypiek pieczywa na sodzie i obawiałam si ę czy odpowiednio wy rośnie. Chlebe k, choć mały, urósł jednak idealnie i nie rozlał się w piekarniku na boki. M aślanka była tu czynnikiem zakwaszającym sodę, i wpłynęła na ładne wyrośnięcie i spulchnienie ciasta chlebowego podczas pieczenia .Bardzo istotne było wcześniejsze nagrzanie piekarnika i szybkie w ł ożenie do niego wyrobionego i uformowanego pieczywa. A to wszystko z powodu zachodzącej szybko i gwałtownie rea kcji sody z kwaśnym składnikiem, która wpływa na wyrastanie. Składniki na 1 mały bochenek:250g mąki pszennej200-220ml maślanki - w oryginale była cała szklanka, ale to za dużo, chleb wychodził zbyt luźny1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki cynamonu - w oryginale była 1/4 łyżeczki, ale ja uwielbiam cynamon ;)1/4 łyżeczki kardamonu - mój dodatek1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - również mój dodatek1 płaska łyżeczka rozmarynu - nie miałam świeżego więc dałam suszony1/2 łyżeczki soli1/3 szkl. rodzynek1 małe jabłkoChlebek ten piekę ekonomicznie z Cooknomics :)
Składniki na 1 mały bochenek:250g mąki pszennej200-220ml maślanki - w oryginale była cała szklanka, ale to za dużo, chleb wychodził zbyt luźny1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki cynamonu - w oryginale była 1/4 łyżeczki, ale ja uwielbiam cynamon ;)1/4 łyżeczki kardamonu - mój dodatek1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - również mój dodatek1 płaska łyżeczka rozmarynu - nie miałam świeżego więc dałam suszony1/2 łyżeczki soli1/3 szkl. rodzynek1 małe jabłkoChlebek ten piekę ekonomicznie z Cooknomics :) Rozgrzać piekarnik do 200C stopn i i w międzyczasie przygotować składniki ciasta chlebowego.Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Odmierzyć rodzynki - ja już nie przelewałam ich wrzątkiem, jak to było w oryginalnym przepisie.Do dużej miski przesiać przez sito m ąkę i wymieszać z sodą, solą, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową i rozmarynem.Do składników suchych dodawać na raty maślankę, stopniowo zagniatając ciasto - płyn należy tu dodawać na wyczucie, aby ciasto nie okazało się zbyt luźne . Ja dla ułatw ienia wyra białam ciasto za pomocą miksera z mieszad ł ami hakowymi.Na końcu dołożyć jabłko oraz rodzynki i szybko wszystk o zagnieść, aż ciasto zrobi się bardziej elastyczne - nie przejmować się, że będzie mocno lepiące .Nie należy tu zbytnio przedłużać fazy zagniatania, bo soda ma to do siebie, że wchodzi w reakcję od razu po dodaniu kwaśnego składnika - czyli ma ś lanki - tak więc zaczyna już działać w momencie mieszania c i asta. C hl eb następnie m usi jak najszybciej znaleźć się w piekarniku, gdyż reakcja sody z czynnikiem zakwaszającym jest krótka i gwałtowna - właśnie dlatego soda sprawdza si ę wyłącznie w szybkich wypiekach .Uformować okrągły bochenek - najlepiej zmaczając lekko ręce wodą, co trochę zmniejszy lepienie się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu w ł ożyć do nagrzanego piekarnika.Piec 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Justyna Bogus [FB]Ewa Skórzak [FB]Lidia Wesolowska [FB]Gosia Zet [FB]Kasia Ciesielska [FB]Moje Małe CzarowaniePiekielna Kuchnia AnetyGotuj-Sam!Smaczna PyzaPiekę bo lubięW mojej kuchniPatison w kuchniPrawo do gotowania z pasjąZ Chaty Na Końcu WsiGotowanie i pieczenie - I love itMoje Domowe KucharzenieCafe Babilon w kuchni z pasj ą
Rozgrzać piekarnik do 200C stopn i i w międzyczasie przygotować składniki ciasta chlebowego.Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Odmierzyć rodzynki - ja już nie przelewałam ich wrzątkiem, jak to było w oryginalnym przepisie.Do dużej miski przesiać przez sito m ąkę i wymieszać z sodą, solą, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową i rozmarynem.Do składników suchych dodawać na raty maślankę, stopniowo zagniatając ciasto - płyn należy tu dodawać na wyczucie, aby ciasto nie okazało się zbyt luźne . Ja dla ułatw ienia wyra białam ciasto za pomocą miksera z mieszad ł ami hakowymi.Na końcu dołożyć jabłko oraz rodzynki i szybko wszystk o zagnieść, aż ciasto zrobi się bardziej elastyczne - nie przejmować się, że będzie mocno lepiące .Nie należy tu zbytnio przedłużać fazy zagniatania, bo soda ma to do siebie, że wchodzi w reakcję od razu po dodaniu kwaśnego składnika - czyli ma ś lanki - tak więc zaczyna już działać w momencie mieszania c i asta. C hl eb następnie m usi jak najszybciej znaleźć się w piekarniku, gdyż reakcja sody z czynnikiem zakwaszającym jest krótka i gwałtowna - właśnie dlatego soda sprawdza si ę wyłącznie w szybkich wypiekach .Uformować okrągły bochenek - najlepiej zmaczając lekko ręce wodą, co trochę zmniejszy lepienie się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu w ł ożyć do nagrzanego piekarnika.Piec 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Justyna Bogus [FB]Ewa Skórzak [FB]Lidia Wesolowska [FB]Gosia Zet [FB]Kasia Ciesielska [FB]Moje Małe CzarowaniePiekielna Kuchnia AnetyGotuj-Sam!Smaczna PyzaPiekę bo lubięW mojej kuchniPatison w kuchniPrawo do gotowania z pasjąZ Chaty Na Końcu WsiGotowanie i pieczenie - I love itMoje Domowe KucharzenieCafe Babilon w kuchni z pasj ą




