Wykonanie
Na blogu jest już dość sporo przepisów na
śledzie, a ja dalej nie
mogę się im oprzeć i odkrywam coraz to nowe smaki i przepisy ( a pomyśleć, że całkiem niedawno omijałam je szerokim łukiem ). No cóż gusta się zmieniają i całe szczęście, bo życie było by nudne :)Dziś zapraszam na niesamowicie smaczne
śledzie po cygańsku.
Śledzie z tego przepisu dzięki dodaniu
ogórków z
chili są pikantne w smaku, doskonale pasują na zakrapiane imprezy i cieszą się dużym "wzięciem" zwłaszcza u Panów, co nie znaczy, że Paniom nie smakują :) Polecam :)Składniki ( na
słój o poj. 1 litra )- 6 dużych solonych
filetów śledziowych a'la
matjas- 1 duża
cebula- 4-5 malutkich
ogórków konserwowych z
chili- 1 duży ząbek
czosnku- 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki- 1 szklanka
oleju- 3/4 szklanki
keczupu- 1 łyżka
musztardy- 1 płaska łyżeczka
cukru-
pieprz do smaku ( opcjonalnie )WykonaniePłaty
śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka
razy zmieniam
wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki.
Cebule kroję w cieniutkie półplasterki, mieszam z pokrojonymi w plasterki ogóreczkami, posiekaną
natką pietruszki,
keczupem,
musztardą, płaską łyżeczką
cukru,
oliwą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Do mieszaniny dodaję
śledzie, całość delikatnie mieszam i przekładam do słoja.
Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane
śledzie można przechowywać w lodówce ok. 7-8 dni, choć zwykle znikają szybciej, a co dzień to smakują lepiej ( najlepsze są po 2 dniach )Smacznego :)